A gyógy- és termálkempingek jelentik a hazai kempingpiac motorját. Ezeken a szálláshelyeken még mindig a külföldiek dominálnak, de egyre nő a belföldi vendégek részaránya.

termálfürdők turistákA statisztikai adatok szerint a magyarok nem tartoznak a legnagyobb kempinges nemzetek közé, pláne nem belföldön. Holott a magyarországi termálfürdők közül nagyon sok közelében működik kemping, sok esetben szinte egybeépülve a fürdővel. A Magyar Turizmus Zrt. 2010-ben készített egy elemzést a hazai termál- és gyógykempingek piacáról. Ebből kiderült, hogy a 90-es évek eleje óta a magyar kempingekben eltöltött vendégéjszakák száma drasztikusan visszaesett. Ezen belül azonban a gyógy- és termálkempingek aránya évről-évre növekedést mutatott. Az elemzés konklúziója az volt, hogy a hazánkban az elmúlt években megakadt kempinges fejlesztéseknek éppen a termálfürdők mellé épült egységek adhatnak, illetve adhatnának új lendületet.

Kapacitás terén – legalábbis papíron – nem állunk rosszul. A KSH statisztikája szerint tavaly nyáron 278 kemping működött az országban, amelyből 47 termál- és gyógykemping volt. Ezeknek a teljes kapacitása elérte a 98 ezer főt. Utóbbi nem rossz érték, hiszen ugyanekkor wellness-szállodából 164 működött 27 ezres kapacitással, gyógyszállóból pedig 30 darab, 10 500-as férőhelyszámmal. Vendégforgalom terén azonban már más a helyzet. 2012-ben a kempingekben 1,4 millió vendégéjszakát töltöttek a turisták, miközben gyógyszállodában 2,2 milliót, wellness-szállóban pedig 3,4 milliót.

Továbbra is igaz az, hogy a kempingeknek elsősorban a beutazó turizmusban van fontos szerepük, főleg a nyugat-európai – azon belül is a német és a holland – vendégek kedvelik ezt a szállásformát. Ezt mutatja az is, hogy a hazai kempingben eltöltött vendégéjszakaszám kétharmadát a külföldiek adták. Ugyanakkor a hazai vendégek körében az utóbbi időben mintha némileg nőtt volna a kempingezés népszerűsége, legalábbis ezt mutatja, hogy az elmúlt évben a belföldi vendégéjszakák száma közel tíz százalékkal nőtt ennél a szállásformánál.

Ennek apropóján – a teljesség igénye nélkül – megnéztük, hogy néhány hazai termálfürdő mellett milyen kondíciókkal lehet kempingezni.

 

Bükfürdő

A kemping közvetlen összeköttetésben van a termálfürdővel, ahová akár naponta többször is ingyen átjárhatnak a vendégek. A tipikus vendégkört jól jellemzi, hogy euróban adják meg az áraikat. Az egész évben nyitva tartó kempingben a felnőttek napi díja 9,5 euró, 3-16 év közötti gyerekeknél 4,7 euró, 3 év alattiaknál ingyenes. A területhasználat napi 9,5 euró, ehhez az áram 3,5 euróba kerül. Sátorhely 7,8 euróért bérelhető, háziállat vihető.

Gyomaendrőd

A Liget Gyógyfürdő mellett 3200 forint a lakóautó és a sátor egységes napi költsége. Ezen felül éjszakánként a felnőttek után 1000, a gyerekek után (6-18 éves kor között) 700 forint fizetendő. Az ár viszont nem tartalmazza a termálfürdőbe szóló jegyet, amit kötelező megváltani, ez felnőttek esetében napi 1200, gyerekeknél 900 forintot jelent. Háziállat nem vihető.

Pápa

A Várkertfürdő mellett kialakított kempinget 2004-ben nyitották meg és 204 férőhelyet alakítottak ki benne. Szezonban (április elejétől október végéig) napi 2360 forint a parcelladíj, ezen felül személyenként és éjszakánként 1420, gyerekek után 915 forint fizetendő. Az áramért 945 forintos átalányt kell leperkálni. Külön díjért – ahogy a kempingek többségében – itt is vihető háziállat. A belépőt nem tartalmazzák a díjak, de a kemping vendégei kedvezményes áron válthatnak jegyet. Ez felnőtteknél 1200 forintba, diákoknál, nyugdíjasoknál 1100 forintba, 4-14 éves gyerekeknél pedig 900 forintba kerül.

Sárvár

Sárváron is fürdő mellett található a 89 beállóhelyes kemping. Az árak szezononként változnak. Március végétől november elejéig a terület-napidíj 3360 forint, ezen felül felnőtteknek 3360, 6-16 éves gyerekeknek 1960 forint fizetendő. Az áram 840, a sátorhely pedig napi 1400 forintba kerül. Kutya, macska bevihető. Az árak tartalmazzák a fürdőbe való, akár napi többszöri belépést is.

Meglehetősen eltérő tehát, hogy milyen szolgáltatásokat kínálnak az egyes termálkempingek. Fontos megjegyezni, hogy az árak nem tartalmazzák az üdülőhelyi adót, aminek mértéke településenként változik, de személyenként és éjszakánként olyan 400-500 forinttal érdemes számolni.

Mennyiért bérelhető egy lakókocsi?

lakókocsiAmennyiben valaki kedvet kapott egy lakókocsis termálfürdő-látogatáshoz, akkor alapvetően két út áll előtte: lakókocsit venni, vagy bérelni. (Illetve néhol van lehetőség telepített lakókocsiban megszállni). Egy önálló lakóautó, vagy egy komolyabb vontatható lakókocsi vételára többmilliós költség, még használtan is. Aki alkalmanként utazik és nem tudja hol tárolni a batár lakóautót, vagy lakókocsit, annak érdemesebb lehet bérelni. Egy komfortosabb lakókocsi bérlése általában napi 15 ezer forint körül alakul. A komplett lakóautó nem kerül ennél sokkal többe: 16-30 ezer forint körül mozognak a napi bérleti díjak. Az árak nem csak az autó típusától, hanem a szezontól is függnek (nyáron a legdrágább), és valamekkora kauciót – kb. 200-300 ezer forintot – is elvárnak a bérbeadók. Mindezeken felül sokszor pár tízezer forint felkészítési díjat is elkérnek, továbbá egyes extrákért is külön kell fizetni így a plusz gázpalackért, és wc ürítésért.