• Az év eddig eltelt időszakában 20 százalékkal több fürdővendégünk volt, mint tavaly ilyenkor, a vendégéjszakák száma pedig 8 százalékkal nőtt – jelzi Jacsó Zoltán, a Bogácsi Thermálfürdő Kft. ügyvezető igazgatója, hogy jól indult az évük.

  • A tavalyi árbevételükre sem lehet panaszuk, ráadásul a jövőben több, jelentős fejlesztés is várható a fürdőben.

– Milyen évet zárt tavaly a termálfürdő?
– A 2019-es volt az utolsó, pandémia előtti év, amely minden tekintetben addigi csúcsévnek számított. Ehhez hasonlítva a tavalyi forgalmat, elmondható, hogy a fürdővendégek száma 9 százalékkal maradt el a 2019-estől. Jelentős szálláshely kapacitással rendelkezünk, kempinggel, panzióval, apartmanházakkal, ahol 10 százalékkal nagyobb vendégéjszaka számot sikerült elérni, mint ’19-ben. A bevételünk pedig 54 százalékkal haladta meg a 2019-es esztendőt! Jelentős nyereség mellett, ami elsősorban az áremelésünknek és az új szolgáltatásainknak volt köszönhető, ugyanis 2021 júliusától rendelkezünk fedett élménymedencével és szaunarészleggel.

– Jellemzően kik adják a vendégkörüket?
– Korcsoportokat nézve télen elsősorban a nyugdíjas korosztály a fő vendégkör, viszont a fent említett új részlegeinknek köszönhetően szezonon kívül is nőtt a családok aránya. Szezonban pedig a fiatalabb korosztály adja a vendégek 90 százalékát és csupán a 10 százalék nyugdíjas. A nemzetiségek tekintetében 35-40 százalék a külföldiek aránya, akik közül több mint 80 százalék lengyel.

– Az energiaárak drágulása mennyire érintette a fürdőt?
– Már 2016-ra eljutottunk oda saját erős beruházásokkal, hogy a komplexum teljes hőigényét geotermikus energiával látjuk el, így gázköltségünk nincs. A villamosenergia igényünk viszont jelentős, és 2022-ben az előző évihez képest 2,5-szeresére nőtt a elektromos energia költségünk. 2023-ban további négyszeresére nőtt az elektromos energia ára. Még tavaly ősszel elkezdtük egy 150 kW-os napelempark építését, amelyet – reményeink szerint – hamarosan üzembe tudunk helyezni, és a szálláshelyeink villamos energia igényének nagy részét fedezni fogja.

Bogács Gyógyfürdő gyógyvíz

– Eltelt az idei évből is már másfél hónap. Mennyire indult jól a 2023-as évük?
– Az év eddig eltelt időszakában 20 százalékkal több fürdővendégünk volt, mint tavaly ilyenkor, a vendégéjszakák száma pedig 8 százalékkal nőtt.

– Terveznek-e 2023-ra valamilyen újdonságot, vagy akár fejlesztést?
– Új fogadóépület megépítését tervezzük a Jurta üdülőközpont bejáratához, amit ősszel elkezdenénk, amennyiben megkapjuk az építési engedélyt. Jelenleg is zajlik az említett üdülőközpontunk épületeinek külső felújítása, és a vizesblokkok újraburkolása. A vízi játszótérbe új csúszdákat fogunk beépíteni. Ezek teljesen önerős beruházások.

Egyébiránt pedig ez az esztendő a tervkészítések éve lesz, ugyanis nyertünk a TOP Plusz turisztikai pályázatán. A fő attrakció egy 4 csúszdából, és sok más élményelemből álló vízi vár lesz, valamint sodrófolyosót alakítunk ki a részben úszó-, részben strandmedencénkben. Ezen kívül élményelemeket és részbeni fedést kap az ikermedencénk, valamint szintén részlegesen lefedjük a pillangó medencénket.

A TOP Plusz program keretében energetikai és gépészeti pályázatot is benyújtottunk, amelynek elnyerése esetén ennek engedélyes és kiviteli terveit is elkészíttetjük. A projekt fő elemei: új termálkút fúrása, vízforgató és más gépészeti rendszerek cseréje, hőenergetikai rendszer felújítása, teljes gépészet automatizálása és a fürdő villamos energia igényének nagy részét fedező 170 kW-os napelempark kialakítása. A pályázatból tervezett beruházásokat 2024-ben tudjuk megkezdeni.

Fedett élménymedence Bogácson