• Nem felelt meg az előírásoknak, ezért kellett bezárni a babócsai termálfürdőt.

  • Nagybajomban pedig két befektető is belebukott a fürdőfejlesztésbe.

Néhány napja írtunk a lepencevölgyi strandfürdőről. Az egykor népszerű fürdőhelynek ma már szinte csak a romjai léteznek és az egyik bank vagyonkezelője próbál túladni rajta. A lepencei strand újranyitásához komoly beruházásra lenne szükség, azonban vannak olyan fürdők is az országban, amelyek sokkal jobb állapotúak, mégsem fogadhatnak vendégeket évek óta.

A Somogyi Hírlap két ilyen fürdőről is írt a napokban. Az egyik a babócsai fürdő, amely immár hetedik éve áll kihasználatlanul, ráadásul a vize a Rinya-patakba, onnan pedig a Drávába folyik. Egy korábbi cikk szerint 2005-ben és 2006-ban több tízmillió forintot költöttek a fürdőre, felújították a tetőt, új nyílászárókat vásároltak. Viszont vízforgató berendezésre nem jutott pénz és gyógyvíz minősítést sem szerzett a fürdő, így a hatályos szabályozás értelmében 2008-ban be kellett zárni.

Babócsai termálfürdőA több mint 50 éves múltra visszatekintő fürdő megmentéséért aláírásokat is gyűjtöttek a babócsai lakosok, de sokra nem mentek vele, mert nem sikerült 35-40 millió forinthoz jutnia a falunak – ennyibe kerülne egy vízforgató berendezés. Elvileg megoldás lenne a víz gyógyhatásának az igazolása (gyógyvíznél nem szükséges vízforgató), de az is pénzbe kerülne, így egyelőre ebből a tervből sem lett semmi. A napilap cikke szerint ezért az önkormányzat a közelmúltban a fürdő eladása mellett döntött.

A szintén Somogy megyei Nagybajomban egy egész modern fürdő található, ám tíz évvel ezelőtt – mindössze kétévnyi működés után – bezárták. Sok más somogyi fürdőhöz hasonlóan a nagybajomi létesítmény története is olajkutatással kezdődött: 1965-ben találtak – olaj helyett – termálvizet, majd hosszú éveken át működött egy egyszerűbb kis strandfürdő a településen.

1994-ben bezárták a termálfürdőt, amit az önkormányzat értékesített. Egy cég 600 millió forintos beruházással fedett fürdőt alakított ki a strand helyén. A termálfürdőt 2004-ben adták át, de 2006-ra kiderült, hogy rosszul mérték fel az üzemeltetés költségeit. A bevételek nem fedezték a kiadásokat, ezért kénytelenek voltak bezárni a fürdőt.

nagybajomi termálfürdő2008 nyarán egy orosz érdekeltségű cég vásárolta meg a nagybajomi fürdőt, ráadásul uniós forrást is szereztek a fejlesztéséhez. 2011-ben le is tették egy új épületrész alapkövét, 2012-re viszont kiderült, hogy az oroszoknak nincs pénzük a fejlesztésre, így lefújták az egészet, s nem mellesleg ezzel elvesztették a fürdőfejlesztésre szerzett 450 millió forintos és a szállodaépítésre kapott 282 millió forintos uniós támogatást is. A Somogyi Hírlap szerint a tulajdonos még nem mondott le teljesen a nagybajomi fejlesztésekről, de most már inkább nyugdíjas otthont építenének a területen.