• 60 évvel ezelőtt találtak termálvizet Buzsák település közelében.

  • Mutatunk néhány korabeli fotót a kezdetleges fürdőről.

  • Március első hetében ne menjen a Csiszta Fürdőbe.

1956-ban olajat kerestek a Nagyberek Fonyódhoz közel eső részén, azon belül is Csisztapusztán. A geológusok azonban kissé mellényúltak és 593 méteres mélységből 42 Celsius-fokos termálvíz tört fel. Az enyhén kénes vizet adó forrás vizét ezután nem zárták le, hagyták szabadon elfolyni. A Buzsák település közelében található termálforrásnak azonban hamar híre ment és az emberek egy földbe ásott gödörben gyűjtötték össze a vizét, ami medenceként szolgált.

Ezeket a kezdetleges medencéket így utólag talán már nehéz elképzelni, ezért is örvendetes, hogy a Fortepanon feltűnt néhány régi fotó az „ős Csiszta Fürdőről”. A képeken látszik, hogy a kút csonkjához utólag eszkábáltak egy másik csövet, amit átvezettek a pár méterre lévő földbe vájt „medencéhez”. A vízbe való bejutást pedig egy létra segítette. A háttérben látszódnak a lovaskocsik is, amivel a fürdőzők érkeztek.

Csiszta termálfürdő régenCsiszta termálfürdő régenCsiszta termálfürdő régenIlyen manapság a Balaton-közeli Csiszta Fürdő:

Csiszta FürdőFontos információ azoknak, akik mostanában tervezik, hogy ellátogatnak a termálfürdőbe: egy hétig karbantartás miatt zárva lesz a fürdő. Egészen pontosan február 29-e és március 6-a között, azaz március első hetében.

Régi fotók: Fortepan / Berkó Pál