• Zsóry Lajos olajkutat fúratott Mezőkövesd határában, ahol végül termálvizet találtak.

  • A Zsóry Fürdő elmúlt 75 évéről nyílt kiállítás Mezőkövesden.

Tavaly nyáron ünnepelte megnyitásának 75. évfordulóját a mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdő. Ebből az alkalomból február elején kiállítás nyílt a helyi Matyó Múzeumban a fürdő múltjáról. A tárlat Szlovák Sándor gyűjtőmunkájának köszönhetően jöhetett létre. A kiállításon makettek, a fürdőhöz kapcsolódó dokumentumok, fotók, újságcikkek tekinthetők meg.

A megnyitón megemlékeztek a fürdő alapítójáról, Zsóry Lajosról is. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere a felidézte, hogy Zsóry 1938-ban elhatározta: olajat kerestetett a birtokán. 1939. február 25-én azonban a fúrást végzők legnagyobb meglepetésére kőolaj helyett 30 méter magas vízoszlop tört fel.

Zsóry FürdőA termálkút eleinte percenként 3000 liter, majd három hét múlva már 5000 liter 68 Celsius-fokos vizet adott. Zsóry Lajos kifizette a fúrás során használt csövek ellenértékét, majd 1940 januárjától palackozva hozta forgalomba a vizet, – gyógyvizes ivókúrákhoz – 1940 júliusában pedig megnyitotta az első fürdőmedencét, azaz a mai gyógyfürdő elődjét.

Zsóry Gyógyfürdő MezőkövesdA kiállítás április 15-ig tekinthető meg a múzeumban. A helyi televízió tudósítását itt tekintheti meg: