• Szerencsére ez nem teljes bezárást jelent, hanem a kapacitásra, a belépésre és a fertőtlenítésre vonatkozó új szabályokat.

  • A határhoz közeli szlovákiai és romániai fürdőket is érinti a szigorítás.

Az elmúlt járványhullámok tapasztalata volt, hogy a szlovákiai fürdőkben mindig korábban vezettek be korlátozásokat, mint náluk. Tavaly például október 15-én már bezáratták az összes szlovák fürdőt, náluk pedig erre közel egy hónappal később került csak sor. Ami a rossz hír, hogy Szlovákiában megint vannak korlátozások a fürdőket is érintően. Ami a jó hír, hogy most nincs szó teljes bezárásról és ez jelen állás szerint nem is várható.

Szlovákiában egy területi rendszer van érvényben a Covid kapcsán, azaz járásonként eltérőek a szabályok. Ezen a téren Szlovákia déli része állt eddig mindig a legjobban, sokáig a zöld zónába tartoztak ezek a járások, így semmilyen extra szabály nem volt érvényben. Azonban jelenleg már ezek a területek is átkerültek a narancssárga, úgynevezett éberségi fázisba. Így – többek között – a fürdőkre vonatkozóan is új szabályok léptek életbe.

Ez számos, a magyar vendégek által is kedvelt fürdőt érint, például a dunaszerdahelyi Thermalparkot, a párkányi Vadas Thermalt, vagy éppen a révkomáromi termálfürdőt. Az új szabály szerint a kapacitásuk 50 százalékával működhetnek a fürdők, azaz korlátozott a vendégszám. Bár ez a mostani őszi időszakban azért még bőven elegendő lehet.

A fürdőkbe történő belépést három feltétel meglétének valamelyikéhez kötik. Azaz a vendégeknek vagy koronavírus elleni védőoltással, vagy egy 48 óránál nem régebbi negatív antigén teszttel, esetleg egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel kell rendelkezniük. Van egy harmadik lehetőség: akik az elmúlt 180 napban igazoltan átestek a Covidon, azok szintén beléphetnek a fürdőkbe. Mindezek a 12 év alattiakra nem vonatkoznak.

Akadnak még egyéb szabályok is. Így például a zárt terekben maszkot kell viselni (a medencékben nyilván nem), belépéskor kötelező a kézfertőtlenítés. A fürdőkben lévő ivókutakat nem lehet működtetni. Illetve a hatóság fokozott fertőtlenítési kötelezettséget írt elő a közösségi terekre vonatkozóan.

Párkány termálfürdő

Romániában, – ahol már azért elég necces a járványhelyzet – is területenként eltérő, hogy mekkora a szigor. Bihar megyében komolyabb szabályok vannak érvényben. Így például a nagyváradi Nymphaea aquaparkban már belépésnél igazolni kell az oltás meglétét, vagy a Covidon való átesést. A szlovák megoldáshoz hasonlóan a 12 év alattiaktól ezt náluk sem követelik meg, valamint a fürdő maximum csak félházzal üzemelhet.

Egyébként Ukrajnában is vannak már az uszodákra, fürdőkre vonatkozó korlátozások egyes területeken, de ez a magyar határhoz közeli részeket egyelőre nem érinti.