A Zalai Hírlap idén is meghirdette a legkedveltebb nyaralóhely versenyt. Ebben Zala megye legjobb üdülőhelyét keresik, s a balatoni települések mellett a napilap munkatársai ellátogatnak a termálfürdőjükről ismert zalai településekre is. A véletlenszerűen kiválasztott belföldi és a külföldi üdülővendégeket megkérik, hogy bizonyos szempontok alapján pontozzák az adott települést. Az ebből összeállt listából pedig majd kiderül, hogy melyik lesz Zala megye legkedveltebb nyaralóhelye. A lap mai számában Kehidakustányt, a tegnapiban pedig Hévízt mutatták be.

Kehida Termál Hotel (fotó)

Kehidakustány kapcsán megemlítik, hogy bő tíz évvel ezelőtt még nem volt ott az ország turisztikai térképén, azonban a Kehida Termál megnyitása ebben fordulópontot jelentett. A termálfürdőnek naponta 1500-2000 vendége van. A cikk szerint a termálfürdőhöz kapcsolódó szálloda már két hónapja telt házzal üzemel. Összességében azonban a település szálláshelyein csökkent egy kicsit a vendégszám, viszont a vendégéjszakák száma nőtt. A polgármester ezt a „kettőt fizet, hármat kap”-jellegű akciók megszaporodásával indokolja. Jót tehet a település idegenforgalmának, hogy a közelben hamarosan befejeződik egy 160 hektáros golfpályaépítési-projekt.

A megkérdezett fürdővendégek legkevésbé a kulturális és szórakozási lehetőségekkel elégedettek. A legmagasabb pontszámot a fürdő rendezettségére, a parkolási lehetőségekre, a közbiztonságra és a helyiek vendégszeretetére adták.

Budapest után Hévíz az ország második leglátogatottabb települése, tavaly 1,082 millió vendégéjszakát töltöttek itt a a turisták. A Tófürdőbe pedig tavaly több mint egymillióan váltottak belépőt. A lapnak nyilatkozó helyi turisztikai szakember szerint Hévíz titka a gyógyászati lehetőségekben, s a tó igazolt gyógyhatásában keresendő. Egyre többen prevenciós célból keresik fel a Tófürdőt, ezt mutatja, hogy növekszik a fiatal vendégek száma is.

Hévíz Tófürdő

A hévízi megkérdezettek meglehetősen magas pontszámokat adtak, de összességében legkevésbé a parkolással voltak elégedettek (Hévízen fizetni kell a parkolásért). A legtöbb pontot a település tisztasága és vendégszeretete kapta. Hévíz egyébként magasabb pontszámot kapott, mint Kehida (3346 pont/3131 pont), azonban a verseny még nem ért véget. A termálfürdős települések közül még hátra van Lenti és Zalakaros, amelyek közül utóbbi tavaly Zala megye legkedveltebb nyaralóhelyének bizonyult.