2014 első két hónapjában megugrott a gyógyszállodákat felkereső turisták száma. A vendégek többségét a magyarok adták, de a pénzt még mindig a külföldiek hozzák.

Nagyon jól indult az idei év a gyógyszállodák szempontjából. Ez a Magyar Turizmus Zrt. összeállításából derült ki, amit a KSH januári és februári adatai alapján készítettek. A vizsgált időszakban 76 ezer turista összesen 249 ezer vendégéjszakát töltött ezeken a szálláshelyeken. Előbbi 18,6, utóbbi 10,8 százalékos növekedést jelent az elmúlt év hasonló időszakához képest, ami kiugróan jó eredménynek számít.

Wellness HotelAz adatok szerint bár mind a belföldi, mind a külföldi vendégszám emelkedett, de a növekedést motorját a hazai turisták jelentették, a belföldi vendégszám ugyanis 25 százalékkal bővült. A gyógyszállodák vendégforgalmának közel a kétharmadát a magyar vendégek adták. Nem túl meglepő, de a külföldiek hosszabb idei tartózkodtak ezeken a szálláshelyeken. Nálunk az átlagosan eltöltött éjszakák száma 4,7 volt, a magyaroknál 2,5 éj. Azonban mindkét érték magasabb a hazai szálláshelyek átlagánál.

A KSH adataiból az is kiderült, hogy nem leárazások révén emelkedett a vendégszám. A gyógyszállodák bevétele ugyanis nagyjából a vendégforgalommal arányosan, 17,5 százalékkal bővült, és elérte az 1,8 milliárd forintot. Ennek a bevételnek azonban a nagyobb részét – 58 százalékát – a szállodákban hosszabb ideig tartózkodó külföldi turisták hozták.