• Szakértő túravezető segítségével lehet bejárni a Hévízi-tó környékét.

  • A programon térítési díj nélkül vehetnek részt az érdeklődők.

Talán kevesen tudják, de a Balaton-felvidéki Nemzeti Park rendszeresen szervez túrákat, sétákat, amelyek többsége ráadásul teljesen ingyenes. Ezek közé tartozik a Hévízi-tó Természetvédelmi Területet érintő túra is.

A programon bemutatják a Balatonnal egyidőben – azaz cirka 20-22 ezer évvel ezelőtt – létrejött forrástó környezetét és Magyarországon egyedülálló élővilágát. A hévízi túrákat minden esetben a nemzeti park természetvédelmi őre vezeti.

A túra során megtett táv nem nagy, három kilométer így idősebbek is bátran jelentkezhetnek (illetve, ahogy majd a lenti videón is látszik, akár kerekesszékesek is végig tudják járni az útvonalat). A Festetics Fürdőháztól induló túrák időtartama mintegy két óra. A résztvevők a Schulhof sétányon és a véderdőn át a Hévízi-kifolyóig gyalogolnak.

Ahogy a nemzeti park honlapján olvasható, idén még három alkalommal szerveznek hévízi túrákat: augusztus 28-án, szeptember 30-án és október 28-án. Az augusztusi túravezetés 9:30-kor indul, az őszi időpontokban pedig 14 órakor kezdődik a program.

A legutóbbi túráról a Hévíz Televízió is készített egy tudósítást.