• A hajdúszoboszlói gyógyvizet besűrítjük, amelynek következtében extrém magas, 30-35 százalékos sótartalmú gyógyvíz jön létre, ez elérheti akár a Holt-tenger vízének sűrűségét is – mondja az induló kutatási projektjükről Czegle-Pinczés Enikő, a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. vezérigazgatója.

  • Kiderült az is, hogy idén melyik fürdőegységük teljesített a legjobban.

  • A vezérigazgató arról is beszélt, hogy milyen fejlesztéseket terveznek.

– Az év eddigi részében a várakozásaikhoz képest hogyan alakult a Hungarospa vendégforgalma?
– Már látjuk, hogy a nehéz körülmények ellenére összességében eredményes évet zár a Hungarospa. Az idei nyár időjárása sokszor nem kedvezett a szabadtéri fürdőzésnek, ezért a 2023-as évben legjobban teljesítő üzletágunk az Aqua-Palace fedett élményfürdő, ahol 8 százalékos növekedést értünk el az előző évhez képest. Sikerként könyvelhetjük el, hogy szintén növekedett a vendégforgalom szálláshelyeinken: a Hungarospa Thermal Hotelben és a Thermal Campingben egyaránt 8 százalékos növekedés mutatkozik éves szinten.

– Egy támogatásnak köszönhetően – a Debreceni Egyetemmel közösen – kidolgozhatnak egy olyan eljárást, aminek révén tovább növelhetik a gyógyvíz amúgy is meglévő hatékonyságát. Hogyan jött ez az ötlet?
– A Debreceni Egyetem keresett meg bennünket a GINOP PLUSZ pályázati lehetőséggel. A K+F projekt keretében a hajdúszoboszlói gyógyvizet besűrítjük egy egyedi technológia segítségével, amelynek következtében extrém magas, 30-35 százalékos sótartalmú gyógyvíz jön létre, ez elérheti akár a Holt-tenger vízének sűrűségét is. Az így előállított gyógyvíz nagyobb hatékonysággal alkalmas a psoriasisban, arthrosisban szenvedő betegek terápiás kezelésére. Az egyetem egy újonnan kifejlesztendő többlépcsős fordított ozmózis elvén működő, membrántechnológiát használó vízkezelő berendezést biztosít a projekthez.

– Amennyiben sikerrel járnak, akkor ezt miként fogják a gyakorlatban alkalmazni?
– A projektünk eredményeképpen reményeink szerint egy piacképes termék jön létre. Az új, extrém magas sótartalmú gyógymedencében lehetőség lesz fürdőkúrára, valamint ehhez kapcsolódóan egy speciális gyógykúra igénybevételére is, amely új lehetőséget biztosít az idült bőrbetegségek és az ízületi gyulladásos problémákkal küzdő betegek számára. A projekt keretében UV fényterápiás gyógykabinokat is kialakítunk.

Hajdúszoboszló gyógymedence stand

– Tavaly ilyentájt nagy bizonytalanságot jelentett az energiaárak megugrása. Mostanra enyhült a helyzet, de ez azt is jelenti-e már, hogy hátradőlhetnek ebből a szempontból, vagy még mindig okozhat fejtörést az energiaköltség alakulása?
– Társaságunk idei évi eredményessége köszönhető az energetikai fejlesztéseinknek is. Az elszabaduló energiaárak miatt megugró költségek ellensúlyozására 2023-ban a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. számos olyan energiahatékonyság növelését célzó beruházást indított el, amelyeknek célja nemcsak a jövedelmező gazdálkodás, hanem a hosszú távú fenntarthatóság megteremtése is. A tavasz folyamán 3 x 50 kW teljesítményű napelemparkot telepítettünk a kúttelepeink villamos energia-felhasználásának csökkentésére.

– A következő egy évben terveznek-e esetleg valamilyen fejlesztést, akár a fürdőnél, akár a szálláshelyeknél?
– A további energiahatékonyságot növelő beruházási terveink között szerepel egy közel 800 kW teljesítményű napelempark létesítése a Böszörményi utcán, az Extrém csúszdapark mögötti és a műhelycsarnoknál lévő területen. Emellett a gyógyvízkincsünk minél hatékonyabb felhasználását célozza egy 1000 köbméteres hűtött víztározó építése, valamint a víztározóink vízszintszabályozó- és a kútjaink monitoring rendszerének kiépítése. Emellett még idén megkezdődik a Hungarospa Thermal Hotel levegő-víz hőszivattyús rendszerének tervezése, illetve a Hungarospa Thermal Camping kiszolgáló épületeinek teljes körű felújítása.

a Hungarospa strandfürdője nyáron