• 2021 tavaszáig használhatja a Hévízi Tradicionális Kúra elnevezést a helyi gyógyfürdő, valamint több szálloda is.

  • A védjegy megléte minőségi garanciát jelent a vendégek számára.

Bár Hévíz neve összeforr a gyógyászati kezelésekkel, sokáig mégsem volt egységesen lefektetve az, hogy tulajdonképpen mit is foglal magában egy hévízi kúra. Ezért négy évvel ezelőtt az önkormányzat és a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. kidolgozta a Hévízi Tradicionális Kúra nevű védjegyrendszert.

Ebben lefektették a hévízi gyógykúrák alapelveit, meghatározták az ehhez kapcsolódó szakmai követelményeket. Utóbbiak közé tartozik az orvosi háttér, a szakképzett személyzet, valamint a megfelelő infrastruktúra megléte. A Hévízi Tradicionális Kúrát nyújtó intézményeknek és szállodáknak rendszeresen igazolniuk kell, hogy mindezeket teljesítik, s a védjegy használatát két évre kaphatják meg.

A gyógykúrákat minden esetben egy szakorvosi vizsgálat előzi meg, ennek során személyre szabott kezelési terv készül. Az ideális esetben 2-3 hétig tartó kúrák végén pedig az orvos kiértékeli az eredményeket.

A Hévízi Tradicionális Kúra fő elemei közé tartozik a gyógyvizes fürdőzés, a gyógyiszappakolás és az iszapfürdő, továbbá a súlyfürdő. Ezt egészítik ki a masszázsok, a mozgásterápiák, a fizioterápiás és hidroterápiás kezelések, valamint az ivókúra. Mindezekkel a mozgásszervi betegségek, azon belül is a kopásos panaszok, továbbá a gerincbetegségek, de egyes nőgyógyászati- és bőrbetegségek is hatékonyan kezelhetők.

A tradicionális kezelések jelenleg a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórházban, továbbá nyolc helyi hotelben érhetők el. A közelmúltban adták át a gyógykúra szakmai követelményeit teljesítő helyeknek a védjegy használatára jogosító okleveleket. Erről a Hévízi Televízió is beszámolt, érdemes megnézni a lenti videót.

(a videót időközben törölték)