• Mind a zöldfelületét, mind a látványelemeit illetően megújul a Tófürdő épületei előtt húzódó Schulhof sétány.

  • Parkosítás, új dísznövények, zenepavilon, sétányok, fotópontok és attrakciók várják majd a Hévízre érkező fürdőzőket.

A több mint 630 millió forintos beruházást Hévíz város önkormányzata valósítja meg pályázati forrás segítségével, több konzorciumi partner, köztük kiemelten a Magyar Turisztikai Ügynökség közreműködésével. A 12 hónaposra tervezetet munkák már a holnapi nap folyamán, a növényzet rendezésével el is kezdődnek – olvasható Hévíz város honlapján.

A Balaton Turisztikai Térség több helyszínén megvalósuló fejlesztések a Festetics családhoz köthető ismert és kevésbé ismert helyszínekre koncentrálódnak. A projekt keretén belül olyan kulturális útvonal jön létre, amely a Festetics család örökségére alapozva mutatja be a térséget. Hévízen a fejlesztés célja a Tófürdő körüli sétány felújítása.

Mivel a beruházás természetvédelmi területen valósul meg, ezért gondos tervezés előzte meg a kiviteli munkák kezdetét. A terv környezetvédelmi és természetvédelmi szakemberek bevonásával, szakhatósági engedélyezés lefolytatásával nyerte el végleges formáját. Ennek eredményeként a kivitelezés során kiemelt figyelmet fordítanak a területen élő növény és állatvilág valamint a környezeti elemek védelmére. Az építési munkák első lépéseként történő tereprendezés a vegetációs időszakon kívül zajlik, hogy a munkafázis a madarak költési, fiókanevelési időszakát ne érintse.

A terület park jellegét és természetvédelmi értékét meghagyva a fa és a cserje állomány egy része megújul. A kivágandó zöld állomány (összesen 63 bokor, cserje és fa) jelentős része nem őshonos, vegetációja gyér. Helyükre 12.500 új növény kerül telepítésre.

Alapvető szempont volt a növényválasztás során a természetvédelmi érték, a díszítő érték és a változatosság. Fontos, hogy az év több időszakában virágozzon a növény és különböző struktúra, lombszín díszítse megjelenését. Mivel az év teljes egészében látogatott a park, ezért sok lesz az örökzöld, ami természetvédelmi szempontból is kiemelten fontos. A tóra szabad belátás és a park térérzet növelése miatt nagyobb volumenben a cserjeállomány kerül megújításra, de mindemellett a kivágott fa egyedek is pótlásra kerülnek.

Hévíz sétány látványtervA 12 hónapos időtartamra tervezett fejlesztés keretén belül a területen új attrakciók és szolgáltatások biztosítják majd a vendégek kényelmét. Történelmi hangulatban épülnek meg az új sétányok, a zenepavilon, a pergola, az ugróiskola és a fotópontok, valamint megújul a szökőkút, a térvilágítás, az öntözőrendszer és a csapadékvíz-elvezetés.

A munkavégzés során, a sétányon szakaszos lezárásokra kell számítani, azonban a felújítás nem okoz a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház szolgáltatásaiban fennakadást.

„A Festetics örökség bemutatását és hálózatba kapcsolását célzó termék és infrastruktúra-fejlesztés I. ütem” című projekt 100 százalékos támogatási intenzitással 1,256 milliárd forintos összköltségvetésből valósul meg, amelyből Hévíz Város Önkormányzat, mint konzorciumi partner támogatása: 634.284.516 forintot tett ki.

A sétány és a park megújításáról a Hévízi Televízió is beszámolt. A tudósításukat ide kattintva tudják megnézni.