• A Hévízi-tó felesleges vizét elvezető meleg vizű csatorna élővilága rendkívül gazdag, ugyanakkor olyan halak és növények is megjelentek a vízben, amelyek kiszorítják az őshonos fajokat.

  • Ez nemcsak Hévízi-lefolyóra, hanem a Balatonra és annak teljes vízgyűjtőjére is igaz egy most bemutatott dokumentumfilm szerint.

Egy nyertes pályázatnak köszönhetően tavaly márciusban kezdett filmet forgatni a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet. A céljuk az volt, hogy bemutassák azokat az élőlényeket, amelyek a Balaton vízgyűjtő területén jelenlétükkel gondot okoznak, vagy okozhatnak.

Az intézet munkatársai ugyanis az elmúlt évtizedekben az inváziós fajok egyre nagyobb mértékű előretörését tapasztalják. Az újonnan megjelenő fajok versenytársai vagy ragadozói lehetnek az őshonos élőlényeknek, új betegségeket, vagy parazitákat terjeszthetnek, átalakíthatják a hosszú idő alatt kialakult, az adott terület adottságai által meghatározott élőlényközösségeket.

Drexler Szilárd rendező-operatőr Takács Péter halbiológus vezetésével és az intézet kutatóinak részvételével egy éven át forgatott. A filmben példákon keresztül mutatják meg, hogy az ember természet-átalakító tevékenysége és a klímaváltozás pillanatok alatt változtatja meg a természetes életközösségeket, és segíti új élőlények elterjedését.

A „Balatoni bebírók – inváziós fajok a tó vízrendszerében” című filmben feltűnik Hévíz, azon belül a gyógytó vizét elvezető meleg vizű csatorna is. Az egész évben meleg vízben trópusi hal- és növényfajok is elszaporodtak, amelyek egyes esetekben kiszorítják az őshonos élőlényeket.

Érdemes megnézni a teljes filmet: