• Állami és önkormányzati forrásokhoz jutott a gyógyfürdő.

  • Ebből megkezdik a nagy lepkemedence felújítását, ami az elmúlt években már nagyon rossz állapotba került.

  • A munkálatok várhatóan márciusban kezdődnek és a strandszezonig végeznek is a felújítással.

  • Jelentősebb fejlesztéseket is tervez a fürdő vezetősége: fedett medencével, valamint egy gyermekeknek szánt élménymedencével bővítenék a kínálatot.

A következő fél évben több mint 300 millió forintot tud fejlesztésre fordítani a Harkányi Gyógyfürdő. A fürdő Facebook oldalán publikált közlemény szerint ugyanis több forrásból is pénzhez jutnak. Állami támogatásként kapnak 215 millió forintot, az önkormányzat visszafizeti a fürdőnek a vele szemben fennálló 91 millió forintos tartozását, továbbá a tavasszal ezt kiegészítik 20 millió forintos fejlesztési támogatással.

Mindezek lehetőséget biztosítanak a medencék felújításához. Ennek a részleteiről már a Harkányi Hírek oldalon olvashatók további részletek. A cikkben Hegyi Ákos, a fürdő igazgatója beszél arról, hogy a lepkemedence korszerűsítését már nem lehetett volna tovább halogatni. A medence olyan rossz állapotba került, hogy a két oldalán napi 150-200 köbméter vizet ereszt. Ez a rossz szigetelésre, valamint a leeresztő szelepek rossz vízzárására vezethető vissza.

Kénes vízű Harkányi Gyógyfürdő

Harkányi Gyógyfürdő

A lepkemedence gépészete is elavult, a rendszer ugyanannyi vizet forgat akkor, amikor egy ember tartózkodik benne, és akkor is, amikor ötszáz. A felújítás során a víz klórozásának, és pH-értékének a beállítását is modernizálni és automatizálni kell. A cikkből az is kiderül, hogy többféle technológia létezik a medence felújítására. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy lebontják a medence teljes burkolatát, kijavítják a hibákat és teljesen új burkolatot kap a lepke.

A munkálatok megkezdésére márciusig várni kell, mert a fagyveszély elmúltáig nem lehet leengedni a medence vizét. A felújítás körülbelül két hónapot fog igénybe venni, így a strandszezonra újra kinyithatják a medencét. Ezzel párhuzamosan rendezik a lepkeétterem helyzetét is, ami így szintén megnyithat a szezonra.

Hegyi Ákos a további terveiket illetően beszélt arról is, hogy egy csúszdamedencét is építenének, továbbá felújítanák, lefednék és élményelemekkel bővítenék a hármas medencét, valamint építenének egy szabadtéri gyermek élménymedencét. Mindezek azonban 1,5-2,6 milliárd forintba kerülnének, amihez még forrást kell találniuk.