• A Balatonhoz legközelebb fekvő két gyógyvizes fürdő majdnem ugyanolyan messze található a tó partjától.

  • Tömegközlekedéssel és autóval a kettő közül az egyik jóval gyorsabban elérhető.

A Balaton-parti települések nem bővelkednek feltárt termálforrásokban, így termálfürdőkben, gyógyfürdőkben sem. Ezért, aki balatoni lakosként, vagy itt üdülő vendégként felkeresne egy termálvizes, vagy gyógyvizes fürdőt, annak mindenképpen utaznia kell egy keveset (a Balaton keleti medencéjéből indulva pedig nem is annyira keveset).

Megnéztük, hogy mégis melyik gyógyvizes fürdő van a legközelebb a tóhoz. Itt fontos mellékszál, hogy nem véletlenül gyógyvizes fürdőt és nem gyógyfürdőt emlegetünk. A Balatonhoz legközelebbi gyógyfürdő ugyanis egyértelműen a balatonfüredi Szívkórház, bármilyen furcsán is hangzik. A kórház ugyanis gyógyfürdő titulussal is rendelkezik, miután vizes kezeléseket is alkalmaznak a kardiológiai rehabilitáció során.

Látatlanban egyébként azt tippeltük, hogy légvonalban a Buzsákhoz tartozó Csiszta Fürdő található a legközelebb a Balatonhoz. Viszont autóval, tömegközlekedéssel a Hévízi Tófürdő jóval gyorsabban elérhető a Balaton irányából. Ez végül csak részben bizonyult igaznak.

Csiszta Hévíz gyógyvizes fürdők

Érdekes, de Csiszta Fürdő és a Hévízi-tó légvonalban mérve majdnem ugyanolyan messze van a Balatontól, nagyjából 5-6 kilométerre. Egy nagyon kicsivel azonban a gyógyvizű tó közelebb fekszik a tóhoz. Csiszta Fürdő és a Balaton közötti távolság ugyanis 5,7 kilométer, a Hévízi-tó déli csücske és a keszthelyi part közötti távolság 5,42 kilométer.

Csisztafürdő Hévíz Keszthely Balaton távolság

Persze a légvonalnál érdekesebb, hogy közúton, vagy tömegközlekedéssel milyen a két gyógyvizes fürdő megközelítése. Fonyód központjából egy nem túl jó minőségű földúton is eljuthatunk a csisztai fürdőhöz, a távolság nagyjából 7,4 kilométer, de a menetidő erősen függ attól, hogy mennyire féltjük az autónkat, vagy éppen esett-e az eső. A többség ezért inkább Lengyeltóti felé kerül, aszfaltozott úton pedig már 22 kilométer a távolság Fonyód központja és a termálfürdő között.

Tavaly nyár óta újra adott Balatonfenyves felől a termálfürdő kisvasúttal történő megközelítése. Ebben az esetben 35 perc a balatoni település és a fürdő melletti állomás közötti menetidő. Nyilván a kisvasutazás nem a gyorsaságról szól.

Keszthely irányából gyorsabb az eljutás Hévízre, bár a forgalom is nagyobb. A balatoni város központjából indulva nyolc kilométer eljutni Hévízre, ez nagyjából 14-15 perc. Nagyon jó a buszközlekedés Keszthely és Hévíz között, ebben az esetben a menetidő 12-20 perc között szóródik.

Hévíz Tófürdő gyógyfürdő

Összefoglalva: a Hévízi-tó közelebb van és közúton is gyorsabban megközelíthető a tó irányából. Ugyanakkor ha egyszer rendbe rakják a Fonyód és Csiszta közötti utat, akkor utóbbi talán gyorsabban elérhető lesz.