• A fürdőkben működő boltokat egy módosító indítványnak köszönhetően nem érinti a kötelező vasárnapi zárva tartás.

  • Akár a termálfürdős települések, vagy településrészek is mentesülhetnek az új szabály alól.

zarvaA termálfürdőket nem érinti a jövő év március 15-től életbe lépő vasárnapi zárva tartás. A héten elfogadott törvény hatálya ugyanis nem terjed ki a „kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységre”. (Így megtarthatók például az éjszakai fürdőzések is, hiszen a törvény alapesetben csak 22 óráig engedi a nyitva tartást).

A fürdőkön belül működő üzleteket viszont eredetileg érintette volna a szabályozás. Ezért a legelső változathoz képest a fürdőket kiszolgáló boltokat is kivették a törvény hatálya alól, azaz ezek a továbbiakban is nyitva tarthatnak vasárnap.

Sőt, akár a turisták körében népszerű települések, illetve településrészek mentesülhetnek a kötelező zárva tartás alól, így ezeken a helyeken akár a nagyobb üzletek is nyitva tarthatnak. A törvényben ugyanis van egy kiskapu, ami szerint kormányrendelet formájában mentesség adható, s ebben külön említik az idegenforgalmi szempontokat. Hasznos lehetne, ha ezzel a kivétellel élnének is legalább a Balaton, illetve a nagyobb termálfürdős települések esetében, hiszen ezeken a helyeken a hétvégére koncentrálódik a vendégforgalom legnagyobb része.