• 8,5 milliárd forintból újul meg a termálstrand, ami majd 5700 négyzetméternyi vízfelülettel várja a vendégeket.

  • A Nagyerdei Strandfürdő átadása a jövő évi strandszezonra várható.

Debrecenben a Nagyerdei Strandfürdő elődjét 1932-ben adták át, azaz csak öt évvel később, mint a hajdúszoboszlói fürdőt. A debreceni fürdőt vízzel ellátó termálforrás feltárása pedig ugyanannak a Pávai Vajna Ferencnek a nevéhez fűződik, aki a hajdúszoboszlói termálforrás „atyjának” is számít. A nagyerdei strand a 2010-es évekre egyre inkább megérett a felújításra, az elavult szolgáltatások miatt már a vendégek is kezdtek elmaradozni, így elkerülhetetlenné vált a felújítása.

A strandfürdő utolsó szezonja a 2017-es volt, tavaly már nem nyitottak ki. 2018 nagy részében a régi fürdőépületek bontása zajlott, az új fürdő alapkövét pedig novemberben rakták le.

A jelenleg javában zajló beruházás révén a korábbinál 2000 négyzetméterrel nagyobb, 5700 négyzetméteres lesz a Nagyerdei Strandfürdő teljes vízfelülete. A fürdőben összesen 15 medence kap majd helyet, s ezen belül nagyon hangsúlyos lesz a gyermekvilág, amelyhez egy 1900 négyzetméteres, több részből álló medence fog tartozni.

Emellett gyógyvizes medencék, sportmedence, úszómedence, felnőtt kalandmedence – amihez több csúszda kapcsolódik – is a létesítmény része lesz. A leendő fürdő egyik ikonikus elemének ígérkezik a 12 méter magas napozóterasz, ahová lépcsőn és liften lehet majd feljutni. Ezen a szinten a napozóágyak mellett vízi bár és relaxáló medencék is helyet kapnak.

A nagyerdei beruházás teljes költsége eléri a 8,5 milliárd forintot. Ebből 1,3 milliárd forintot tesz ki Debrecen város önereje, a fennmaradó részt az állam pótolta ki. Ahogy a lenti, tegnap készült fotókon látható, lassan már nőnek ki a földből a fürdőépületek. Viszont az építkezés állásából azért sejthető, hogy még várni kell az átadásra. Erre minden bizonnyal 2020 nyarán kerül sor.

Nagyerdei strand építkezésÉpülő nagyerdei strandfürdőFotók: MTI/Czeglédi Zsolt