• Kifizette a több mint tíz évvel ezelőtt felvett hitelét a Várkertfürdő.

  • Ezzel évi több tízmillió forintot spórolnak meg, de már idén lesznek kisebb beruházások.

Apróbb fejlesztéseket tudnak megvalósítani a következő időszakban a Pápán található Várkertfürdőben. A Pápa Ma híroldal beszámolója szerint korszerűsítik a gépészeti berendezéseket, a vegyszerkezelési technológiát, valamint árnyékolástechnikai újításokra is sor kerül.

A munkálatokat az teszi lehetővé, hogy augusztus közepén a pápai termálfürdő visszafizette a teljes fennálló hiteltartozását. Az ehhez nyújtott állami forrásból pedig maradt némi pénzt, amit a korábbi megállapodás szerint az üzemeltetéshez szorosan kapcsolódó fejlesztésekre fordíthat a fürdő.

A Várkertfürdő építéséhez még 2003-ban vettek fel 500 millió forint hitelt a Széchenyi Tervből elnyert közel 800 millió forintos támogatás mellé. A kölcsönt eredetileg 2023-ig kellett volna fizetnie a fürdőnek, ami évente 30 millió forint kiadást jelentett. A közelmúltban született döntés arról, hogy az állam az önkormányzaton keresztül 482 millió forintos támogatást ad a fürdőt működtető Pápai Termálvízhasznosító Zrt.-nek.

A cég a támogatásból egyrészt kifizette a még fennálló tartozását, – 406 millió forintot – valamint a 60 millió forintos folyószámla-hitelüket is törlesztették. A hitel kifizetésével megspórolt pénzt pedig a jövőben remélhetőleg a Várkertfürdő további fejlesztésére tudják fordítani.

pápai termálstrandPápán 1962-ben találtak termálvizet, a jelenlegi modern fürdőt pedig 2003-ban nyitották meg. A fürdőkomplexum alapvetően négy részre tagolódik: az egész évben működő termál- és gyógyfürdőre, a szezonális strandfürdőre, az uszodára, valamint a 2011 végén átadott gyógyászati centrumra, ahol az OEP által támogatott gyógykezelések is elérhetők.