• Összegyűjtöttük azokat a fürdőüzemeltető társaságokat, amelyeket a legmagasabb árbevételt érték el az elmúlt évben.

  • A tíz cég együttes nettó árbevétele meghaladta az 51 milliárd forintot, ennek a harmadát egyetlen cég produkálta.

  • Mindegyik cégnek hatalmasat nőtt 2021-ről 2022-re az árbevétele, de ez nem meglepő, hiszen a tavalyelőtti évet még érintették a pandémia miatti lezárások.

2021 és 2022 sem volt egyszerű év a hazai fürdőüzemeltető társaságok számára. 2021-ben a járvány miatt még négy hónapon át zárva kellett tartaniuk, tavaly pedig az elszabadult energiaárak és egyéb költségek jelentettek kihívást. Ennek ellenére a tíz legmagasabb árbevételű fürdővállalat közül csak egyetlen zárta veszteséggel a 2022-es esztendőt, a többségük pedig az adózott eredményét is növelni tudta.

Fontos megemlíteni, hogy az egyes fürdőüzemeltető társaságok összehasonlítása nem egyszerű pusztán az üzleti adatok alapján. Ennek oka az, hogy nem mindegyik cégnek tisztán csak a fürdőüzemeltetés tartozik a tevékenységi körébe. Némelyik cégnek gyakorlatilag csak ebből származik bevétele, – például a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-nek – egyes fürdőüzemeltetőknek kempingből, vagy szállodából is van némi bevételük. Illetve olyan cég is akad, ahol a szálloda többet hoz a konyhára, mint a fürdő – ilyen a budapesti Aquaworldöt működtető társaság.

A 10 legmagasabb árbevételű fürdőüzemeltető társaság 2022-ben:

10. Kehida Termál Kft. – Árbevétel: 1,87 milliárd forint
A kehidakustányi fürdőt és a hozzá kapcsolódó szálláshelyeket üzemeltető családi cég a járvány által még érintett 2021-es évet 1,1 milliárd forintos árbevétellel zárta. Abban az esztendőben 160 millió forintot tett ki az adózott eredményük, ami tavaly 215 millió forintra nőtt.

Szabadtéri medence a Kehida Termálban

9. Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. – Árbevétel: 2 milliárd forint
A nyíregyházi fürdőket működtető társaság a 2021-es évben még alig több mint egymilliárd forintos árbevételt produkált, azaz az első járványmentes évben duplázni tudtak. Mindkét évet szolid nyereséggel zárták.

Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő Parkfürdő

8. Demjén Termál Fürdő Kft. – Árbevétel: 2,27 milliárd forint
A Cascade Barlang- és Élményfürdőt, a gyógyfürdőt és a kapcsolódó szállodát is működtető cégnek tulajdonképpen még 2021-ben sem volt rossz éve, a lezárások ellenére közel 1,6 milliárd forint volt az árbevételük. A cég árbevétel-arányos nyeresége mindig is hatalmas volt, s ez érvényes a tavalyi évre is, amikor 954 millió forintos profitot értek el. A top 10-ből ennél magasabb nyereséget csak a Budapest Gyógyfürdői Zrt. produkált.

Demjén Cascade Barlangfürdő

7. Zalakarosi Családi-, Élmény- és Gyógyfürdő Zrt. – Árbevétel: 2,37 milliárd forint
A Zalakarosi Fürdőt üzemeltető társaság tavaly közel egymilliárd forinttal ért el magasabb árbevételt, mint a lezárásokkal még érintett 2021-es esztendőben. Az adózott eredményük közel 30 millió forintot tett ki.

Zala megye Zalakaros gyógyvíz

6. Büki Gyógyfürdő Zrt. – Árbevétel: 3,13 milliárd forint
A Bükfürdő Thermal & Spa bevétele 2021-ben 1,7 milliárd forintot tett ki, azaz tavaly bő 1,4 milliárd forinttal tudtak nőni. A tavalyi évet 121 millió forint adózott eredménnyel zárták.

10-es termálmedence Bükfürdőn

5. Sárvári Gyógyfürdő Kft. – Árbevétel: 3,23 milliárd forint
Bevétel tekintetében nagyon együtt mozgott a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőt működtető társaság és a bükfürdői cég. A sárváriak bevétele 1,76 milliárdról ugrott 3,2 milliárd forintra. A cég tavalyi adózott eredménye 670 millió forint volt.

Sárvár termálfürdő gyógyvíz gyógymedence

4. Debreceni Gyógyfürdő Kft. – Árbevétel: 4,69 milliárd forint
Az Aquaticum fürdőkomplexumot, a hozzá kapcsolódó szállodát, továbbá a (tavaly ősszel bezárt) Hotel Lyciumot is működtető társaság 2021-ben 2,8 milliárd forint nettó árbevételt produkált, azaz közel kétmilliárd forintos pluszt jelentett számukra, hogy nem voltak lezárások. Ugyanakkor a tavalyi évük még veszteséges volt.

A debreceni Aquaticum Strandfürdő

3. Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. – Árbevétel: 6,5 milliárd forint
A 2021-es 3,5 milliárdról nőtt tavaly 6,5 milliárdra a fürdővállalat nettó árbevétele. Ezzel a Budapesten kívüli hasonló cégek közül messze a legnagyobbnak számítanak. Ráadásul a 2022-es évet 273 millió forint nyereséggel zárták.

Hungarospa Prémium Zóna fürdőegység

2. Aquaworld Zrt. – Árbevétel: 8,8 milliárd forint
Az Aquaworld Resort Budapestet üzemeltető cég tavaly duplázott, hiszen 2021-ben még nem érte el a négymilliárd forintot az árbevételük. A 2022-es adózott eredményük pedig 478 millió forintot tett ki. A beszámolójukból kiderül a bevételeik megoszlása. Ez alapján tavaly a fürdő 1,7 milliárd forintot, a gyógyászati-wellness szolgáltatások 513 millió forintot hoztak számukra. A bevételeik döntő része a szállodából és a vendéglátásból származott.

Aquaworld Budapest élményfürdő

1. Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. – Árbevétel: 16,2 milliárd forint
A 9 budapesti fürdőt és 2 szezonális strandfürdőt működtető társaság az árbevétele terén messze kilóg a hazai mezőnyből. A pandémiás időszak nagyon megviselte a céget, jól mutatja ezt, hogy 2021-ben még 6,4 milliárd forint volt az árbevételük, azaz egyetlen év alatt közel 10 milliárd forintos növekedést hoztak össze. Ez jó hatással volt az eredményükre is, hiszen a 2021-es 1,4 milliárd forintos veszteségüket követően tavaly már 2,4 milliárd forintos nyereséget produkáltak.

Széchenyi Gyógyfürdő

Kimaradt termálfürdők: néhány fürdő bevételének alakulása nem tudható meg a beszámolókból, pedig könnyen lehet, hogy ott lennének a top 10-ben. Az egyik ilyen a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, ami nem cég, hanem kórház, így róluk nincsenek a fentiekkel összevethető adatok. Az egerszalóki Saliris Resort és a szegedi Napfényfürdő-Aquapolis pedig a Hunguest lánchoz tartozik, így konkrétan az egerszalóki és a szegedi egységre vonatkozó üzleti adatok nem állnak rendelkezésre.