• Kiköltözhet a buszpályaudvar a város szívéből, a gyógytó közeléből.

  • A régi pályaudvari épület és környezete pedig teljesen új funkciót kap, egy másik projekt, a gyógyhelyközpont fejlesztésére irányuló pályázat részeként.

A régóta várt fejlesztés kapcsán Papp Gábor polgármester elmondta: a Település- és területfejlesztési operatív program keretéből nyert az önkormányzat mintegy 700 millió forintot a fenntartható közlekedés fejlesztésére, amelynek része az új buszpályaudvar és egy kerékpárút kialakítása.

A város Cserszegtomaj felőli részén, a nagy parkoló mögötti területen néhány éve már elkészült, de nem nyitották meg a tervezett helyi buszjáratoknak szánt alpályaudvart, amelyet az időközben megváltozott városi közlekedési koncepció részeként most központi buszpályaudvarrá bővítenek.

„A Volánbusz Zrt. igényeit figyelembe véve a jelenleginél nagyobb, hét buszöböllel rendelkező központi megállót alakítanak ki fogadóépülettel, ahol a közlekedési társaság elektronikus utastájékoztató rendszert szerel fel” – részletezte a polgármester. Jelezte azt is, hogy szeptember utolsó napján átadták a munkaterületet, a kivitelezés elindult.

Az önkormányzat a jelenlegi pályaudvar területén az épület átalakításával – a város egymilliárd forintos gyógyhelyfejlesztési pályázatából – turisztikai információs központot és rendezvényteret alakít ki. Papp Gábor hozzátette, hogy a naponta több száz busz miatti forgalmi terheltség megszűnik a belvárosban, de az új pályaudvar is csak néhány száz méterrel lesz távolabb a jelenlegitől.

A terveik között pedig továbbra is szerepel, – ehhez korábban 17 helyszínen buszöblöt is kialakítottak – hogy kisebb járművekkel helyi buszjáratot is indítanak majd. A közlekedésfejlesztési pályázat másik elemeként kerékpáros fejlesztés is megvalósul a projekt részeként: a Vörösmarty utca Ady E. utcai végétől – a Sugár utcáig az úttest kiszélesítésével és a csapadékvíz-elvezetés megoldásával, valamint a zöldfelület megújításával 800 méter hosszú kerékpárút épül mindkét oldalon.

A Vörösmarty utca további szakaszain, a Szent András utcában, a Móricz Zsigmond utcában, a Fecske utcában és az Effinger Károly utcában kerékpáros nyom kijelölését tervezik, ami csak burkolati jel felfestéssel, illetve kerékpáros útba igazító jelzőtáblák kihelyezésével jár.

„Az önkormányzat célja, hogy a járványhelyzetben visszaeső turistaforgalom idején megvalósítsa elnyert pályázatait, így a jövő évi főszezonban már új attrakciókkal tudja fogadni a vendégeit” – hangsúlyozta Papp Gábor.

Minderről a Hévízi Televízió is beszámolt, amit itt tekinthetnek meg: