• Akármennyire is furcsának tűnik, de 1976 tavaszán Elizabeth Taylor valóban levelet írt a Bogácsi Gyógyfürdőnek.

  • Még a megyei napilap is beszámolt az esetről.

A cikk az Arcanum segítségével készült.

Nem indult könnyen Bogács fürdőhellyé válása. Az 1950-es évek derekán kőolajat kerestek a Borsod megyei községben, ám miután olaj helyett forró víz tört a felszínre, a kutatást abbahagyták. Ekkor a helyi tanácsnak felajánlották megvételre a termálkutat, de nem futotta rá a költségvetésükből. Ezt követően viszont a kutat nem egyszerűen lezárták, hanem berobbantották, hogy ne tudjon feltörni a víz. A helyieket nem hagyta nyugodni a föld alatt lapuló vízbázisban rejlő lehetőség, ezért 1959-ben a régitől nem messze új kutat fúrattak és sikerrel is jártak, kitűnő kénes víz tört a felszínre. Még ugyanebben az évben lakossági összefogással megépült az első medence, majd évről évre fejlesztették, bővítették a termálfürdőt.

17 évvel később, 1976-ban már négy medencéjük volt és a környékbeliek kifejezetten kedvelték, de országos szinten még kevésbé volt ismert a bogácsi fürdő. Ezért is volt meglepő, amikor 1976 késő tavaszán az Egyesült Államokból maga Elizabeth Taylor érdeklődött a bogácsi gyógyfürdőről és az ottani fürdőkezelésekről. Az akkor 44 éves színésznő abban az időszakban hatalmas sztárnak számított, ezért nem kis meglepetést okozott az Amerikából érkezett levél.

Az 1970-es évek végén ilyen volt a fürdő, itt strandolhatott volna nagyokat Elizabeth Taylor:

Bogácsi Gyógyfürdő 1976

Készségesen válaszolt is neki a fürdő igazgatója, de azért nem sokkal később kiderült, hogy nem véletlenül tűnt gyanúsnak ez az egész történet. A sztoriról lelkesen beszámoló megyei napilap, az Észak-Magyarország akkoriban a levél fotóját is lehozta. Ezen látható, hogy tényleg az Egyesült Államokban adták fel, azon belül Kaliforniában – ahol a színésznő élt – és valóban szerepelt rajta Elizabeth Taylor neve és aláírása. Annak viszont már gyanúsnak kellett volna lennie, hogy – bár sajnos az egész levél szövege nem olvasható jól, de – a „Kedves Gyógyfürdő Vezetőség” megszólítással kezdődik, azaz magyarul írták.

Elizabeth Taylor Bogács

Mint a hölgy későbbi válaszleveléből kiderült, őt valóban Elizabeth Taylornak hívják az USA-ban, de az eredeti neve Szabó Erzsébet, aki évtizedekkel korábban disszidált. Bogácsi születésű lévén jutott el hozzá gyógyvíz és a gyógyfürdő híre és csak a reumáját szerette volna kezeltetni egy magyarországi látogatással összekötve… Azt nem tudni, hogy végül összejött-e a magyarországi és a bogácsi látogatás.