• Több mint tíz éve nem üzemel a Nagykanizsa közelében található termálfürdő.

  • Az annak idején milliárdos befektetéssel épült termálfürdőt most 600 millió forintért hirdetik.

2007 karácsonyára nyitották meg a Zala megyei Gelsén a település termálfürdőjét. Nem egy kis puritán fürdőt kell elképzelni, ugyanis a község egy egész komoly, közel 3000 négyzetméter területű, építészetileg is igényes, hétmedencés termálfürdőt húzott fel.

A fürdőépítés lehetőségét az teremtette meg, hogy a 2000-es évek elején termálkúttá alakítottak át egy 900 méter mély, meddő olajkutat, ami 40 Celsius-fokos, magas jódtartalmú vizet adott. Ami viszont – mint később kiderült – nem volt ideális, hogy a fürdőépítés miatt egymilliárd forintos kölcsönt vett fel a település.

A 2008-ban kezdődött válság viszont egyre problémásabbá tette a hitel törlesztését. Valószínűleg az sem volt szerencsés, hogy helyben a településen nem állt rendelkezésre kellő szálláskapacitás. A fürdő hitelterhe is hozzájárult ahhoz, hogy 2010-ben csődöt jelentett Gelse község.

Gelsei termálfürdő

A termálfürdőt egy időre bezárták, majd 2012-ben újranyitották, de nem működött sokáig, 2012. november 20-án fogadtak utoljára vendégeket. Azaz már több mint tíz éve zárva tart a fürdő. Voltak olyan tervek, hogy legalább a tanuszodai részt újranyitnák, hiszen így biztosítható lenne a környékbeli gyerekek úszásoktatása, de ez nem valósult meg.

Egy időben 940 millió forintért próbáltak túladni a gelsei fürdőn, de nem jártak sikerrel. Végül 2015-ben a beruházást finanszírozó Magyar Fejlesztési Bankhoz (MFB) került a fürdő. Annak idején ez némi reménysugarat jelentett, hiszen egy időben (hasonló okokból) MFB tulajdon volt az egerszalóki Saliris Resort is, amit ebben az időszakban is üzemeltettek, hogy az ingatlan ne veszítse el az értékét. A gelsei fürdő működtetésben viszont nem látott fantáziát a bank.

Gelsei termálfürdő

Az elmúlt években semmi új hírt nem hallottunk a gelsei fürdőről. Azonban most a fürdő felbukkant az egyik ingatlanhálózat kínálatában. Ez alapján a jelenlegi tulajdonosa 600 millió forintért adna túl a termálfürdőn, ami hét medencét, köztük egy tanuszodát is magában foglal. Ezen felül egy wellness részleg is található az épületben, itt finn szauna, gőzkabin, infraszauna, sókamra és szolárium jelenti a választékot.

Gelse termálfürdő Zala

Itt megnézhetnek egy videót a fürdőről, még abból az időszakból, amikor üzemelt:

Itt találnak egy Balatonhoz közeli fürdőtippet.