A 2012 januárjában nyílt makói fürdő első éve nem volt zökkenőmentes. A jövőre nézve azonban reményt keltő lehet, hogy uniós forrásból egy új szálloda épül a termálfürdő szomszédságában.

Tegnap ünnepelte megnyitásának első évfordulóját a makói Hagymatikum. A fürdő tortával, bohóccal, bűvész-show-val és féláron kínált jegyekkel tette emlékezetessé  az évfordulót. A Délmagyarország napilap szerint 600-an vettek részt a születésnapi programon, zömében helyiek, de sokan érkeztek Romániából is.

A Hagymatikum több mint hárommilliárd forintos beruházással épült, aminek felét uniós forrásból fedezték. A fürdő első éve nem volt zökkenőmentes. Makó közelében több termálfürdő is működik, ráadásul a város ezekhez mérten kicsi szálláskapacitással rendelkezik. A fürdőt érő kritikák szerint maga az épület is kissé túlméretezett a környék eltartóképességéhez.

A Hagymatikum üzemeltetésével kapcsolatos problémák szeptemberben láttak napvilágot. Akkor írta meg a helyi napilap, hogy a fürdő a havi 40 millió forintos működtetési költségét csak a nyári hónapokban termeli ki, így szeptember elejére 76 millió forintos veszteséget halmoztak fel. Ekkor takarékossági intézkedéseket jelentettek be, elbocsátások történtek, illetve csökkentették a nyitvatartási időt is. Október közepén lemondott a létesítmény vezetője, a polgármester pedig úgy nyilatkozott, hogy csodára lenne szükség a termálfürdő rentábilis működtetéséhez.

Ugyanakkor sikerek is fűződnek a Hagymatikum nevéhez, az épület ugyanis tavaly építőipari nívódíjat kapott a sport- és egészségügyi létesítmény kategóriában. Ennél is fontosabb történés volt, amikor decemberben kiderült, hogy a termálfürdő melletti egykori kollégiumi épületből 700 millió forintos költségvetéssel hotel épülhet, miután uniós forrást nyert a projekt. A jövőre elkészülő szálloda háromcsillagos lesz, 37 szobával és 74 férőhellyel fog működni, ami a jövőben sokat lendíthet a fürdő vendégforgalmán is.