• Az Egri Termálfürdőt is működtető társaságnak fixáras energiaszerződései vannak a jövő év végéig.

  • A fürdőt üzemeltető társaság ügyvezetője ezért nem látja indokoltnak, hogy bezárjanak a télre.

Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere még a múlt héten beszélt arról, hogy több egyéb intézmény mellett a strandot is bezárnák a következő hónapokra. Ezt a megugró energiaárakkal indokolta a város első embere. Minderről a végleges döntés az egri közgyűlés fogja meghozni.

Az Eger Híreknek nyilatkozott Molnár László, az Eger Termál Kft. ügyvezetője (a teljes videót lejjebb görgetve megtekinthetik). A cég áprilisban kinevezett igazgatója ebben a bezárással kapcsolatos tervekre is kitért. „Mi inkább azon dolgoznánk, hogy miként tudnánk mégis csak nyitva maradni” – mondta Molnár László, aki szerint inkább lemondanának olyan szolgáltatásokról, amelyek nem feltétlenül szükségesek a téli időszakban, de továbbra is biztosítanák a fürdő működését.

Az ügyvezető igazgató elmondása szerint fixáras szerződéseik vannak a szükséges energia beszerzésére. Ez azt jelenti, hogy viszonylag jó áron tudják megvásárolni a gázt egészen a jövő év októberének a végéig, az áramdíjuk pedig 2023 legvégéig fix szinten marad.

Molnár László beszélt arról is, hogy a Fürdőházban is megvalósítottak egy gépészeti korszerűsítést. Eddig ugyanis a medencék vizének a hűtésére ivóvizet használtak, azonban ezt mostantól forrásvízzel váltják ki. Ez éves szinten nagyjából 10 millió forint megtakarítást fog jelenteni. A Fürdőházzal kapcsolatban egyéb terveik is vannak, ugyanis az egyik medencét úgy alakítanák át, hogy gyerekek számára is használható legyen és vizes játékelemekkel is felszerelnék.

Eger város korábban 600 millió forint támogatást kapott a fürdő energetikai korszerűsítésére. Az ügyvezető szerint viszont ezzel kapcsolatban még nem tárgyalt velük az önkormányzat, pedig lennének ötleteik, miként lehetne felhasználni a támogatást. Ettől függetlenül energetikai auditot készítenek, azaz részletesen megvizsgálják, hogy miként tudnának még további megtakarításokat elérni. Ezek közül meg is valósítják azokat, amelyek pályázat nélkül is megoldhatók.

Az egri termálfürdőnek egyébként jó nyári szezonja volt, naponta 4-5000 vendéget regisztráltak. A korábban kalkuláltnál magasabb árbevételt értek el, viszont ennek a nagy részét elvitte a fürdőüzemeltetési költségek megugrása.

A teljes videót itt tudják megnézni: