• A halászati tilalom miatt Egerszalókon kötött ki egy balatoni halsütödés.
  • A hegyvidéki sütödében a környékről vásárol friss halételeket kínál.
  • Hétvégén a barlanglakások is benépesültek Egerszalókon.

A Balaton mellől kényszerűségből a termálfürdőjéről ismert Egerszalókra „vándorolt” halsütődésről kaptunk beszámolót – a légi fotóiról ismert – H. Szabó Sándortól. Szegedi Pál sokáig Badacsonylábdihegyen dolgozott vendéglátósként, azon belül is a halételek voltak a specialitásai. Ennek azonban betett a balatoni halászati tilalom, ami miatt nem tudott volna legálisan helyi halat frissen beszerezni, a fagyasztott halból készült ételeket pedig nem akart a vendégeinek kínálni.

Egerszalóki halsütödeElőször egy kirándulás alkalmával járt a Heves megyei Egerszalókon, ahol megtetszett neki a hegyvidéki táj, a termálfürdő és elhatározta, hogy ideköltözteti a sütödéjét. Az egerszalóki letelepedés mellett szólt, hogy a környéken elérhető a friss alapanyag.

Egerszalóki halsütödeA pisztrángot Szilvásváradról és Lillafüredről. A pontyot, harcsát, süllőt, fogast és a keszeget pedig a Tiszta-tóról szerzi be. A vállalkozó szerint a hegyvidéki halsütöde olyan kuriózumot jelent, aminek révén nem csak szezonálisan, hanem egész évben nyitva tarthat.

Egerszalóki halsütödeBenépesültek az egerszalóki barlanglakások

A fürdő mellett egerszalóki nevezetességnek számítanak a barlanglakások is, amelyekben még a 60-as években is laktak. A tufába vájt lakások praktikusak voltak, hiszen a jó hőmegtartó képességüknek köszönhetően nyáron hűvösek, télen viszont melegek voltak. Ahogy tegnap a Kossuth Rádió délelőtti műsorában is beszámoltak róla, a szombati egerszalóki futóversenyhez kapcsolódva benépesültek a barlanglakások, ahol különféle programokkal idézték fel azt, hogy milyen volt régen az élet Egerszalókon.