• 15 évvel ezelőtt országos kategóriájú gyógyfürdő minősítést kapott a Barlangfürdő és átadták az új fürdőcsarnokot is.

  • Korabeli felvételeket is mutatunk a fürdőről.

2002 folyamán két fontos esemény is történt a Miskolctapolcán található Barlangfürdőben. Egyrészt átadták a 600 négyzetméteres, sziklafalas fürdőcsarnokot, ami mára – a kagylómedence mellett – szinte szimbólumává vált a fürdőnek. Másrészt 2002 nyarán gyógyfürdő minősítést kapott a létesítmény.

A fürdőcsarnok átadásáról a Nemzeti Audiovizuális Archívum is megőrzött egy 2002-es híradófelvételt, amit lejjebb görgetve meg is tekinthet.

A tudósításban elhangzott, hogy akkori áron több mint egymilliárd forintot költöttek az élményfürdőre.

Barlangfürdő fürdőcsarnok MiskolctapolcaÁkoshegyi György, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal gyógyfürdőügyi főigazgatóságának vezetője elmondta, hogy a Barlangfürdő egy igazi kuriózum, amit viszont jól kell tudni kihasználni és fontos, hogy magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtson a fürdő.

Minderről egyébként anno a Kossuth Rádió is beszámolt. Szintén Ákoshegyi György beszélt arról a rádiónak, hogy a fürdő nem a termálvíz miatt kapott gyógyfürdői minősítést, hanem az itt elérhető gyógyászati szolgáltatások magas színvonalát ismerték el a címmel. Ezek közé tartozott már akkor is az iszappakolás, az orvosi gyógymasszázs, a súlyfürdő, a víz alatti csoportos gyógytorna.

Miskolctapolcán egyébként alacsony – 1000 mg/liter alatti – ásványianyag-tartalmú termálvíz tör a felszínre.

Ennek az előnye, hogy nincs korlátozva a fürdési idő – ésszerű határok között – bármennyi időt el lehet tölteni a vízben. (Más fürdők gyógyvizes medencéiben az ajánlott fürdési idő egyhuzamban általában 20-30 perc).

Itt nézheti meg a köztévé híradójának korabeli felvételét:

A Termál Online-on mindig rengeteg fürdős információt talál. Kattintson ide további hírekért!