• A vendégforgalmuk újranyitást követő alakulásáról és a belépőjegyek áráról is beszélt Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői Zrt. vezérigazgatója az InfoRádió műsorában.

  • A vezérigazgató szót ejtett a Rác fürdő megvásárlásáról is.

Az InfoRádió Aréna című műsorának a vendége volt Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt. vezérigazgatója. Az interjúban több, a fürdők aktuális helyzetével kapcsolatos kérdés is szóba került.

Többek között kitértek a fürdőbelépők árára. A társaság vezérigazgatója ennek kapcsán elmondta, hogy ha összehasonlítjuk a budapesti gyógyfürdőknek az árait a külföldi, például az osztrák vagy olasz árakkal, az látható, hogy nagyságrendileg 20-25 százalékkal olcsóbbak a hazai létesítmények belépői. „Tehát rendkívül olcsó” – szögezte le Szűts Ildikó, azzal kiegészítve, hogy nyilván, ha a magyar fizetőképes kereslet oldaláról nézi az ember, akkor az 5900 forintos belépő, mondjuk a Gellért fürdőbe drágának tűnhet.

A vezérigazgató ugyanakkor arra is fölhívta a figyelmet, hogy a Zsigmondy Klubkártya jó lehetőséget jelent, hiszen összességében 5 ezer forintba kerül, azonban azzal már 2900 forintért látogatható például a már említett Gellért fürdő, ahogyan a Széchenyi és Rudas fürdő is. „Tehát egy olyan kedvezményről van szó, ami kimondottan a budapesti, illetve a magyar vendégek számára lett kitalálva a BGYH részéről. Ha valaki azt szeretné, hogy olcsón, megfizethető áron jusson ezekbe a történelmi fürdőkbe, akkor Zsigmondy kártyát kell igényelni, amire már online módon is van lehetőség” – mondta Szűts Ildikó.

A másik, a bérletkérdés – tette hozzá Szűts Ildikó –, amikkel az egy belépésre jutó áraknál nagyon komoly kedvezmény érhető el, hiszen sok esetben nagyjából 40 százalékos áron lehet velük belépni a fürdőkbe.

Szűts Ildikó az InfoRádió érdeklődésére azt is közölte, hogy 853 kollégájuk munkahelyét tudták megőrizni a járvány idején, ami a megítélése szerint nagyon komoly teljesítmény, pláne úgy, hogy közel tíz hónapig be voltak zárva a fürdők. „Közel tíz hónapig semmilyen árbevétel nem keletkezett, a kollégák pedig a bérüknek a 81,5 százalékát kapták, tehát egzisztenciálisan biztosítva volt, hogy ne lehetetlenüljenek el” – hangsúlyozta a szakember.

Szűts Ildikó nagyon nehéz kérdésnek nevezte, hogy a BGYH Zrt. vajon túl van-e a nehezén, merthogy nem tudja senki, hogy mi fog következni. A vezérigazgató emlékeztetett, sok szó esik egy negyedik hullámról, a BGYH azonban bízik abban, hogy az már nem fog bezárással párosulni. Ennek ellenére az látható, hogy vendégforgalom terén egy nagyon lassú felfutás tapasztalható a harmadik hullám után. Korábban ugyanis azzal számoltak, hogy hasonló lesz a helyzet, mint ami a tavaly márciustól májusig tartó első hullámot követően, június–júliusban lezajlott, ezzel szemben a tapasztalat az, hogy „nagyon óvatosan jönnek az emberek” – ismételte meg.

Természetesen most, hogy ilyen 36-37-38 fokok vannak, a strandok azért tele vannak – jegyezte meg Szűts Ildikó – ennek ellenére a turizmus, a turisták hiánya érezhető a budapesti fürdőkben, ami egy lassabb forgalom- és bevételnövekedést eredményez.

A vezérigazgató annak részleteiről is szót ejtett az InfoRádió Aréna című műsorban, hogy miként került ismét a társaság tulajdonába a Rác fürdő. Mint fogalmazott, miután a május 31-i nyilvános árverésen a BGYH volt az egyedüli ajánlattevő, csak azt kellett kivárniuk, hogy az arra jogosultak élnek-e az elővásárlási jogukkal. Azonban erre végül nem került sor, így a BGYH Zrt. veheti meg a Rác fürdőt, vásárolhatja meg a felszámolás alatt lévő vagyonból.

Szűts Ildikó hozzátette, hogy a továbbiakban meg kell majd vizsgálni, hogy a létesítmény milyen állapotban van, és milyen felújítást kell elvégezni műszakilag. Koncepcionálisan a fővárossal kell majd egyeztetniük, hogy mi a jövőképe a szállodának, illetve a fürdőnek.

A teljes interjú visszahallgatható az InfoRádió weboldalán.