• Egész kedvet kap az ember az utazáshoz, ha megnéz néhány felvételt a hazai termálfürdőkről.

  • Meglepően sok szép termálfürdő található az országban.

Hatalmas termáltó, ami már több száz éve is létezett, föld alá épített barlangfürdő, elképesztően nagy strandmedence, a legmagasabb kéntartalmú gyógyvíz. Más és más különös tulajdonságuk van a hazai termálfürdőknek, amelyek közül néhány – pláne a magasból nézve – egészen egyedi látványt nyújt.

Mutatunk néhány magyarországi termálfürdőt, amelyek szépségüknek, különlegességüknek köszönhetően akár egy nemzetközi mezőnyben is megállnák a helyüket.

 

Hévíz – Tófürdő

Természetes módon kialakult termálvizű tavak a világ más tájain is vannak, azonban nagyon ritka, hogy fürdésre is alkalmasak legyenek, így a Hévízi-tó igazi kuriózumnak számít. A tó területe meghaladja a 4 hektárt, a víz utánpótlását pedig a közel 40 méter mélyen található forrásbarlang biztosítja. Hideg és meleg források egyaránt táplálják a tavat, amelynek teljes víztömege hetente kétszer kicserélődik. Évszaktól függően a Tófürdő vizének hőfoka 24 és 38 Celsius-fok között alakul.

Hévízi TóHévíz TófürdőHévíz termálfürdőHévíz termál üdülőhely

Hévíz a magasbólMezőkövesd – Zsóry Gyógyfürdő

Mezőkövesd központjától mintegy öt kilométerre, Zsóry Lajos birtokán 1938-ban találtak termálvizet, magát a fürdőt pedig 1940-ben nyitották meg. A víz már 1968-ban gyógyvíz minősítést kapott, ami nem meglepő, hiszen itt tör fel az ország legmagasabb kéntartalmú termálvize.

Mezőkövesd légi fotóMezőkövesd termálZsóry légi fotóZsóry Termálfürdő

Mezőkövesdi termálfürdőEgri Termálfürdő

1932-ben adták át a termálstrandot, ami egy 5,3 hektáros parkban található. A strand mellett egy gyönyörűen felújított törökfürdő is működik, aminek épületét a lenti képek egyikén is felfedezhetjük. A fürdőben kétféle gyógyvíz – radonos és kalcium-hidrogénkarbonátos – áll a vendégek rendelkezésére.

Egri termálfürdő nyárEgri termálfürdő, gyógyfürdőEgri TermálfürdőEgri termálfürdő, gyógyfürdő

Egri Termálfürdő csúszdaDemjén – Cascade barlangfürdő

Nem csak a régi, patinás fürdők lehetnek különlegesek. Jó példa erre a 2015 első napjaiban megnyitott demjéni Cascade Barlangfürdő. 760 méternyi barlangrendszer, a hegybe süllyesztett, 550 méter hosszú csúszda, sodrópatak, gyermekmedence, sóbarlang várja a föld alá érkező látogatókat.

Demjén BarlangfürdőDemjén BarlangfürdőDemjén BarlangfürdőDemjén BarlangfürdőHajdúszoboszló – mediterrán tengerpart

Hamarosan a megnyitásának 90. évfordulóját ünnepli a hajdúszoboszlói termálfürdő, de a kor nem látszik meg rajta, ugyanis a fürdőt folyamatosan fejlesztették az évek során. Sok mindent ki lehetne emelni a Hungarospa fürdő kapcsán, de így nyáron az egyik legnépszerűbb attrakciójuknak a mediterrán tengerpartot idéző óriásmedence számít, ami a képeket elnézve nem csoda. A teljes vízfelülete eléri a 6200 négyzetmétert, így jelenleg ez Közép-Európa legnagyobb épített strandmedencéje.

Hungarospa mediterrán tengerpartHungarospa mediterrán tengerpartHajdúszoboszlói strandfürdőFotók: a hévízi, mezőkövesdi, egri és demjéni felvételeket H. Szabó Sándor készítette.