• Az üdülőhely fő vonzerejét a gyógyvíz, illetve fürdő jelenti, de adunk néhány tippet azoknak, akik körbenéznének a környéken is.

  • Kirándulási lehetőségek, arborétumok, múzeumok is találhatók Cserkeszőlő közelében.

A legkedveltebb hazai termálvizes fürdőhelyek közé tartozik Cserkeszőlő, ebből következően a helyi fő attrakciót a termálfürdő jelenti. Nagy vonalakban a turisták két csoportra oszthatók. Vannak, akik számára ilyenkor bőven elegendő a termálfürdő jelentette kikapcsolódási, gyógyulási lehetőség. Mások viszont az üdülésüket szeretik összekapcsolni a környék felfedezésével is. Utóbbiakra gondolva összegyűjtöttünk néhány „fürdőn kívüli” programlehetőséget Cserkeszőlő környékén.

Cserkeszőlő GyógyfürdőProgramok helyben
Akár ki sem kell mozdulnunk Cserkeszőlőről, hiszen a településen rendszeresen tartanak különféle rendezvényeket, koncerteket. Amennyiben ezek közül egyet kellene kiemelni, akkor az idén 12. alkalommal megrendezendő Cserke Vitéz Napokat említenénk. Ezen hagyományőrző programokkal, a környékre jellemző ételekkel-italokkal, valamint sztárfellépőkkel várják a vendégeket. A Cserke Vitéz Napok idén július 20. és 22. között kerül megrendezésre.
Tipp: az aktuális cserkeszőlői programokat mindig jó előre meghirdetik a fürdő honlapján.

Cserke Vitéz Napok CserkeszőlőTiszazugi kirándulások
A Tisza és a Hármas-Körös közötti tájegység – ahová Cserkeszőlő is tartozik – a rendkívül gazdag növényvilágáról ismert. Érdemes a szálláshelyen biciklit bérelni és akár azzal nekiindulni a környéknek. Szintkülönbség gyakorlatilag nincs, az árvízvédelmi töltések mentén kerékpárral is könnyen bejárható a környék, ahol rétek, mocsaras területek, ártéri erdők váltják egymást.

Két arborétum
Abban a szerencsés helyzetben lehetünk Cserkeszőlőn, hogy két arborétum közül is választhatunk. A szomszédos Tiszakürtön és a 30 kilométerre lévő Szarvason is található egy-egy arborétumot. Egyébként mindkettőnek a létesítése a Bolza grófi család nevéhez fűződik. A Tiszakürti Arborétumot autó mellett busszal, vagy akár kerékpárral is könnyen megközelíthetjük. A 60 hektáros arborétumhoz egy kalandpark is tartozik.

Tiszakürti ArborétumA Szarvasi Arborétum Pepi-kert néven is ismert. Itt találjuk az ország egyik legnagyobb fagyűjteményét, ez konkrétan 1600 fa-és cserjefélét jelent, összességében 82 hektár területen. (Viszonyításképpen: 82 hektár az 114 futballpályának megfelelő terület). Az arborétumon belül üvegház, Mini Magyarország makettpark (lenti fotó) működik, de egy kültéri kiállítást is megtekinthetünk.

Szarvas Mini MagyarországKunszentmártoni Helytörténeti Múzeum
A Cserkeszőlőtől 8 kilométerre található település múzeumának különlegességét az adja, hogy az 1782-ben átadott épület eredetileg börtön volt. A létesítményben állandó helytörténeti, valamint időszaki kiállításokat tekinthetünk meg, de a „börtönmúzeum” rendszeresen otthont ad rendezvényeknek, előadásoknak is.

Tiszaföldvár – Tiszazugi Földrajzi Múzeum
A Cserkeszőlőtől 20 kilométerre lévő múzeum igazi különlegességekkel várja a turistákat. Itt található hazánk egyik legnagyobb jégkorszaki nagygerinces őslénytani gyűjteménye. Emellett az ártéri gazdálkodás tárgyi kultúrájának egyik legértékesebb darabját, a Tisza medréből kiemelt, egyetlen fatörzsből faragott-égetett 18. századi bödönhajót is megtekinthetjük.

Tiszazugi Földrajzi MúzeumKörnyező városok
Három nagyobb település is viszonylag közel van Cserkeszőlőhöz. Kecskemét és Szolnok 45-45 kilométerre, Szarvas 30 kilométerre található. Az autóval érkező vendégek ezekbe a városokba is kényelmesen ellátogathatnak.