• Az idén megvalósított és a következő években tervezett beruházásaikról is beszélt Varga Attila, Cserkeszőlő polgármestere.

  • Többek között fejlesztik a szakrendelést és egy új élménymedencét is építenének.

  • A település vezetője azt is részletezte, hogy a pandémia milyen nehézségeket okoz számukra.

Varga Attila, Cserkeszőlő polgármestere részletes tájékoztatást adott a Termál Online-nak a fürdő helyzetéről, a járvány hatásáról és a terveikről. Kezdjük az utóbbiakkal. Idén év elején a korlátozó intézkedések miatt távolról sem látszott, hogy milyen év, milyen szezon várható. Emiatt a felkészülési munkálatok tervezése során fontosabb szerepet játszott a meglévő infrastruktúra és szolgáltatási színvonal biztonságos megtartása, mint a nagy költségű, nagy volumenű beruházások fejlesztések végrehajtása.

Ettől függetlenül azért megvalósultak fejlesztések is Cserkeszőlőn. Ezek közé tartozott a ponyvacsúszda teljes körű rekonstrukciója, a tangentor kádak felújítása, a biztonsági korlátok felszerelése a fürdőzés és közlekedés biztonságának megteremtése érdekében. Továbbá a Fürdő utca és a főbejárati térburkolatok felújítása, pihenőpadok és magaságyás kialakítása is megtörtént.

„Megjegyzendő, hogy a tavalyi évben történt első pandémiás időszak alatt a Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ nagyon sok felújítást hajtott végre, amelyek természetesen már akkor magasabb szintre emelte vendégeink komfortérzetét, és szolgáltatásaink színvonalát is nagyban növelte” – tette hozzá a polgármester.

Elmondta azt is, hogy az idei évben tovább bővítik szolgáltatásaik körét, október 1-től ismét a hét minden napján fogadja reumatológus szakorvos a betegeket, legalább heti 24 órában. Ezen felül, amennyiben megérkezik minden engedély és lezajlik a szükséges orvosi eszközök beszerzési eljárása, úgy hamarosan elindítják a kardiológiai szakrendeléseket is, amellyel kezdetét veszi Cserkeszőlő gyógyászati turizmussal kapcsolatos hosszútávú, tudatos stratégián alapuló fejlesztése.

Legkésőbb az idei év őszén/telén szeretnék helyreállítani a Touring Szálloda és a Napsugár étterem között folyosót, amely nagyban növelni fogja vendégek kényelmét. A jövő év elején kívánják elindítani egy új, nagy vízfelületű élménymedence tervezési munkálatait és a kivitelezést szeretnék teljesen befejezni 2023-ban.

Cserkeszőlő ponyvacsúszda

„Települési szinten jövő év elején kezdődik egy látogatóközpont építése, valamint a Szinyei-Merse kúria parkjának megépítése, ami után a látogatókat méltó körülmények között fogadhatjuk a rövidesen műemléki védettség alá kerülő épületben, és a már műemlék Szinyei-Merse borospincében” – említette Varga Attila.

Pandémiás nehézségek

A polgármester a járványhelyzet hatásai kapcsán kiemeli, hogy a fürdő, – és így önkormányzat is – mint költségvetési szerv, megőrizte pénzügyi stabilitását és vezető helyét a turisztikában a 6 hónapos fürdő lezárás ellenére. Sajnos a lezárások a tavalyi és az idei évben mintegy másfél milliárd forintos bevételkiesést eredményeztek, amely alapesetben még térdre is kényszeríthette volna a fürdőt és települést.

„De nem így történt, ám hogy nem így történt az nem volt egyszerű feladat, mivel költségvetési szervként többek között a kormányzati támogatásokból is kimaradtunk, ám Jász-Nagykun-Szolnok megye vezető turisztikai települése nem engedhette meg, hogy precíz gazdálkodás alapján ne őrizze meg vezető pozícióját. Úgy őriztük meg vezető pozíciónkat, hogy dolgozóink kezét nem engedtük el, gondoskodtunk róluk, és emellett a fürdőt az elsők között tudtuk megnyitni az országban, tehát technikailag is felkészültek voltunk” – jegyzi meg a polgármester.

Varga Attila véleménye szerint a nyári adatok alapján is vitathatatlan az első helyünk a megye turisztikájában. A májusi nyitástól augusztus végéig a fürdőlátogatók száma meghaladta a 216 ezer főt, az önkormányzati szálláshelyek pedig majdnem 40 ezer vendégéjszakát könyvelhetnek el az elmúlt négy hónapban. Mindezt úgy, hogy a május és júniusi hónapokban erősen érződött a védettségi kártya negatív hatása a vendégforgalomra.

Cserkeszőlő strandmedence

„Tehát a nyitás utáni, de korlátozásokkal teli időszak nem hozta a rentábilis üzemeltetéshez szükséges számokat, így a tartalékokból kellett még áldoznunk arra a májusi és júniusi hónapokban, hogy a fürdőt minél hamarabb kinyithassuk és folyamatosan üzemeltessük, így is támogatva az arra épülő vállalkozásokat és biztosítsuk településünk bevételeit. Amikor védettségi igazolvány nélkül is lehetőség nyílott a fürdő látogatására, egy-két héten belül újra az előző évek számait tudtuk hozni, július és augusztus hónapokban meg is haladtuk a 2019. évi bevételeket. Mindezt úgy, hogy árat az idei évben eddig nem emeltünk sem szállásainknál, sem a belépőjegyeknél és szolgáltatásainknál” – tette hozzá a polgármester.

Idei várakozások

Az önkormányzat szálláshelyeinek foglaltsági előrejelzései az ősz tekintetében kimondottan jók, azonban ezt nem minden kereskedelmi, vagy magán szálláshely mondhatja el magáról Cserkeszőlőn, így elengedhetetlen, hogy a település tartalékjaiból újra komoly kampányokat indítsanak a szolgáltatásaink népszerűsítésére, támogatva ezzel a szállásadóikat is.

„Jól látható, hogy a község jelenlegi vezetése magasabb szintre próbálja emelni a település és a fürdő marketingjét, mivel véleményünk szerint ez egy későbbiekben biztosan megtérülő befektetés. Nagyszabású rendezvényekkel szórakoztatjuk az idelátogatókat és lakosainkat, amelyek messze túlmutattak településünk méretén. Szeretném hangsúlyozni, hogy mindezt önállóan, minden segítség nélkül végezzük, és így is versenyben tudunk maradni az állami vagy kormányzati segítséggel működő turisztikai desztinációkkal szemben, nem tartva fontosnak ennek politikai oldalát. Nagyon büszke vagyok munkatársaimra, nemcsak a fürdőnél, hanem az egész önkormányzatnál, erőn felül teljesítettek egységeink” – folytatja Varga Attila.

Cserkeszőlő fürdő bejárat

A településvezető október végéig lát biztosan reményt keltő adatokat, azonban tart tőle, hogy novembertől kora márciusig (a karácsony és a szilveszter kivételével) komoly erőfeszítésekre lesz szükség ahhoz, hogy bevonzzák a vendégeket szállásaikra és ezáltal legalább a fenntarthatóságot elérjék a fürdő kapcsán is.

A szolgáltatókkal egyeztetve azt a konzekvenciát vonta le a polgármester, hogy a vendégek (védettségi kártyával rendelkező vagy nem rendelkező) nagyon nagy számban (erős 70 százalék) szkeptikusak saját utazási hajlandóságukkal kapcsolatban a november, december, januári hónapokra vetítve.

Az óvatosság a mindennapi élet részévé vált és ez erősen sodorja a szakmát egy országos szezonalitás irányába, amely bizonyos régiókban egyáltalán nem újkeletű. „Ám mi 365 napból bizony 365 napot vagyunk nyitva, mely előny is és hátrány is. Mi megpróbáljuk az előnyöket kihasználni, hiszen nemcsak 240 önkormányzati munkavállalóról és azok családjairól kell gondoskodnunk, hanem meg kell őriznünk fürdőnk szolgáltatásait – és bővíteni is azokat – vendégeink számára” – figyelmeztet Varga Attila, aki mindehhez hozzáteszi, hogy jelenleg is nagy a szerepe Cserkeszőlőnek a gyógyászatban, nemcsak a megyében, hanem országosan is, és ez felelősséget ró nem csak a munkavállalókra, hanem a vezetőkre is, így személy szerint rá is.

Cserkeszőlő fürdő beltéri medence

„Természetesen, aki ismer az tudja, hogy szeretek előre gondolni és tervezni, és nálam nem csak egy verzió létezik Cserkeszőlő jövője szempontjából, hanem bizony B és sokszor C verzió is. Mivel a felelősség nagy, így Cserkeszőlő fejlődésének a lehetőségét is sokféle perspektívában kell elképzelni, végig gondolni. Ehhez kollégáim, munkatársaim nagyon sok segítséget nyújtanak” – fejezte be Varga Attila.

A cserkeszőlői fürdőről itt talál további információkat.