• Hitelből újulhat meg a Rác fürdő és a hozzá kapcsolódó szálloda.

  • Valamint szintén kölcsönből egészítenék ki a pesterzsébeti fürdő és a Király Gyógyfürdő felújításához szükséges összegeket.

Múlt héten már beharangoztuk, hogy most szerdán fog tárgyalni a Fővárosi Közgyűlés a Rác/Rácz fürdő- és hotelkomplexum felújításához kapcsolódó hitelfelvételről. Nos, ez meg is történt és a közgyűlés megteremtette annak lehetőségét, hogy a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. a későbbiekben hitelt vegyen fel – többek között – a Rác fürdő megnyitásához szükséges munkálatok elvégzéséhez.

A képviselők 26 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadták el Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes javaslatát, amelyen az előterjesztő az indítvány vitájában is változtatott.

Az elsőként szót kérő Tarlós István főpolgármester ugyanis arra hívta fel a figyelmet, hogy a Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt. (BVH) felügyelőbizottságának elnöke kifogásolta az eredeti előterjesztést, szerinte ugyanis a hitelfelvételt csak azt követően szabad engedélyezni, hogy a fürdő a főváros tulajdonába került. Későbbi ellenzéki kérdésekre válaszolva erről azt mondta, reményei szerint ez még az idén megtörténhet.

Szőke László, a BGYH vezérigazgatója hangsúlyozta, egy 2,5 milliárd forintos hitel rendelkezésre állását kívánják megszerezni, amelyből a fürdő és a szálloda is nyitásra kész állapotba hozható. Szerinte amennyiben az ehhez szükséges döntések még a tulajdonba kerülés előtt megszületnek, akkor azzal négy-öt hónappal meggyorsítható a beruházás.

“A BGYH-nak nem kell jutalékot fizetnie a hitel rendelkezésen tartása idejére, azt pedig csak a főváros birtokbavételét követően hívnák le” – jelentette ki a vezérigazgató, hozzátéve, ennek köszönhetően a tulajdonosváltás elmaradása esetén sem érné kár a társaságot.

A főpolgármester-helyettes a helyzet feloldására azt a – később elfogadott – javaslatot tette, hogy a képviselők engedélyezzék a hitelkeret igénylését a BGYH-nak, ugyanakkor a hitel lehívását kössék egy újabb közgyűlési döntéshez.

Rác fürdő homlokzatA közgyűlés ezzel egy időben a BGYH-nak további mintegy 500 millió forintos hitelvételt engedélyezett – a BVH felügyelőbizottságának jóváhagyása esetén -, amelyet a pesterzsébeti sós-jódos gyógyfürdő és strand újjáépítésére és fejlesztésére, valamint a Király Gyógyfürdő fejlesztésére fordíthat.

A Fővárosi Közgyűlés februárban mondta ki, hogy az önkormányzat meg akarja szerezni a Rác fürdő és a hotel épületének tulajdonjogát a felszámolási eljárásban. A most elfogadott indítvány szerint a budai oldal legexkluzívabb fürdőjének újranyitása primer társasági érdek. “Egyszerre szolgálja a turistapiac anyagilag legerősebb szegmensének bevonzását és ezen keresztül a nyereség növelését” – fogalmaztak.

A fürdőberuházás tervezett értéke 1,5 milliárd forint, a szálló újranyitása pedig még mintegy 1 milliárdba kerülhet. Azaz összességében 2,5 milliárd forintnyi fejlesztés szükséges a 7,5 milliárd forintból 2010-re kulcsrakészen felújított, ám azóta egy napot sem üzemelő fürdő és hotel megnyitásához.

(MTI)