• A következő időszakban három fővárosi fürdő felújítását tervezi a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

  • Mindez 4,8 milliárd forintba fog kerülni.

  • Visszaforgatják a társaság nyereségét és hitelt is vennének fel.

A budapesti fürdők terén az idei év nagy újdonsága a Paskál Strandfürdő felújítása, illetve átépítése lesz. A beruházás részeként egy új épületet is kialakítanak, ahol beltéri medencék is helyet kapnak, s a létesítmény egész évben nyitva lesz. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-hez (BGYH) tartozó fürdők fejlesztése ezzel nem ér véget. Az MTI híre szerint ugyanis a Fővárosi Közgyűlés a jövő héten tárgyal a BGYH hitelfelvételi kérelméről. A fürdőket üzemeltető – önkormányzati tulajdonú – társaság 1,9 milliárd forint hitelt venne fel három fürdő fejlesztéséhez.

Ez egyébként nem újdonság, Szőke László, a BGYH vezérigazgatója már egy 2014 nyarán adott interjúban is arról beszélt, hogy amennyiben nem kapnak önkormányzati, vagy állami támogatást, akkor hitelt fognak felvenni. A közel egymilliárd forintos éves nyereségüket nem veszi ki a cégből a tulajdonos, azaz ezt a fürdőkre tudják költeni, a szükséges beruházásokhoz azonban ez önmagában nem elegendő.

A Palatinus Strandfürdő fejlesztésére 2,2 milliárd forintot költenének, amihez 1,2 milliárd forint hitelt vennének fel. A Széchenyi Gyógyfürdőben 1,5 milliárd forintos beruházásra van szükség a gépészet terén, ehhez az önerő mellett 500 millió forint hitelt igényelnének. A Paskál Strandfürdő már folyamatban lévő, 1,1 milliárd forintos fejlesztéséhez pedig 200 millió forint hitelre lenne szükségük. Azaz összességében 4,8 milliárd forintnyi beruházás valósulhat meg.

Palatinus strandfürdő, termálfürdő látványtervA korábbi tervek szerint a Palatinusnál az idei strandszezon után kezdődnének a munkálatok, amelyek 2017 nyaráig tartanának. A Palatinus főépületének rekonstrukciója során az eredeti állapotok visszaállítása a cél, az oda nem illő épületrészek elbontásával, átépítésével. Egy új alagsori wellness részleg kialakítása is szerepel a tervekben, a szükséges kiegészítő terek megvalósításával: fűtött öltözők, fittnesz-terem, büfé, iroda, gyógyászati és kiszolgáló egységek. A beruházás fő célja, hogy az épület illeszkedjen a Margitsziget új arculatához, szerves része legyen a közelgő hazai rendezésű vizes világbajnokságnak.

Széchenyi GyógyfürdőA Széchenyi Gyógyfürdő esetében nem látványos, de létfontosságú fejlesztésekre van szükség, ugyanis a gépészeti berendezések mára teljesen elavulttá váltak. Márpedig a rendkívül népszerű fürdő esetében akár csak egyetlen napi üzemszünet is 10 millió forint kiesést jelentene. A gépészeti fejlesztést már csak ezért is úgy tervezik megvalósítani, hogy a gyógyfürdő működését ne zavarja, magyarán nem lesz szükség a Széchenyi Gyógyfürdő bezárására a felújítás alatt.