• Az év első 9 hónapjában 30 ezerrel nőtt a hajdúszoboszlói kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma.

  • Elsősorban a hazai vendégeknek köszönhető a növekedés.

  • A korábbiaknál sokkal több lengyel érkezett Hajdúszoboszlóra.

A termálfürdős települések tavalyi vendégforgalmi adataiból is kitűnt, hogy Hajdúszoboszló erőssége a belföldi vendégforgalom. A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött belföldi vendégéjszakák száma alapján 2014-ben Hajdúszoboszló volt a legnépszerűbb termálfürdős település, ráadásul hatalmas előnyük volt ezen a téren a többi hasonló üdülőhely előtt.

A Hajdúszoboszló Televízió cikkünk végén található tudósításából kiderül, hogy az idei év első 9 hónapjának forgalmi adatai alapján ezen a téren tovább erősödött az üdülőváros. Kabály Zsolt, a település TDM menedzsere a helyi televíziónak elmondta, hogy egyelőre a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalmi adatai állnak a rendelkezésükre, a magánszálláshelyek forgalmáról csak jövő év elején lesznek információik. Ez alapján viszont 2014 hasonló időszakához viszonyítva 6 százalékos növekedés látszik a vendégéjszakák számában, ezen belül a növekedés motorját a belföldi vendégkör adta, körükben 8 százalékos volt a növekedés.

Összességében mindez 541 ezer vendégéjszakát jelent, ami 30 ezerrel több az előző év hasonló időszakánál. Viszonyításképpen Kabály Zsolt megemlíti, hogy ez a 30 ezres növekmény Tihany egész éves vendégforgalmának nagyjából a felét teszi ki.

Hajdúszoboszló nyár strandfürdőA külföldi vendégéjszakák száma kisebb mértékben, 1 százalékkal bővült. Ezen belül viszont jelentős változások voltak a vendégkör összetételében. Hajdúszoboszló sem tudta kivonni magát az orosz és az ukrán piacot érintő csökkenő utazási kedv hatása alól. Ugyan az év első felében még sok vendégük érkezett Oroszországból, viszont az elmúlt időszakban már jelentős volt a visszaesés, így az ukrán és az orosz vendégkör esetén 30-30 százalékos csökkenést tapasztaltak.

Megugrott viszont a lengyel vendégek száma, akiknél 13,5 százalékos bővülést mértek. A TDM menedzser elmondása szerint a lengyelek esetében újdonságot jelent, hogy amíg korábban inkább a magánszálláshelyeket vették igénybe, addig újabban egyre többen választják közülük a szállodákat. Azaz Lengyelországból már egy tehetősebb vendégkör érkezik Hajdúszoboszlóra. A lengyelek mellett több vendég érkezett Szlovákiából, Romániából és hosszú idő után Németországból is.

A lenti videón megtekintheti a teljes tudósítást, amiben Kabály Zsolt beszél az év végével és az ünnepi időszakkal kapcsolatos várakozásairól is.