• Egyelőre csak egy fürdőben és ott is csak a fürdőgyógyászati részlegen tért vissza a kötelező maszkhasználat.

  • Náluk ez mától érvényes.

Az elmúlt hetekben megnőtt a légúti fertőzéssel orvost felkeresők száma. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ figyelőszolgálatának adatai alapján 2023. november 27. és december 3. között az országban 28.900 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 249.700 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

A növekvő esetszámok miatt a szegedi Anna Fürdő fürdőgyógyászati részlegében december 13-tól, tehát a mai naptól kezdődően kötelező maszkviselést vezettek be. A maszkviselés kötelező a betegek által használt terekben, azaz a rendelőkben, kezelő helyiségekben, folyosókon, öltözőkben, várókban. Ezen felül kötelező a fürdőzni érkező vendégek számára a gyógyászati recepción való tartózkodás ideje alatt. Azonban a maszkviselés nem kötelező a nappali kórház kórtermeiben

A maszkviselési kötelezettség nem vonatkozik a 6. életévét be nem töltött kiskorú személyre, az értelmi, vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élő személyre.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem általános szabály, csak az említett szegedi fürdő gyógyászatára vonatkozik.

A pandémia idején a fürdőkre vonatkozóan egész változatos szabályok voltak érvényesek a maszkviselés terén. Az újranyitást követően jellemzően a zárt terekben, a bejáratnál, pénztárnál való sorban állás alatt kérték erre a vendégeket. Majd volt egy időszak, amikor csak az ott dolgozóknak írták elő. A fürdőgyógyászatokon pedig mindig is kissé más volt a helyzet, ezeken a helyeken egy darabig az általános maszkhasználat feloldását követően is kötelező volt a viselése – hasonlóan az egészségügyi intézményekhez.

maszk fürdők