• Új termálvizes kút fúrásába kezdett a ráckevei Aqua Land Termál- és Élményfürdő.

  • Karczagi Sándor, a fürdő ügyvezető igazgatója elmondta, hogy miért vágtak bele a munkába, milyen vizet remélnek a kúttól és beszélt arról is, mikorra várható a kút átadása.

– Jelenleg a fürdő vízellátását hogyan biztosítják?
– A ráckevei Aqua Land Termál- és Élményfürdő hideg víz ellátását a 2006-ban fúrt, 240 méter talpmélységű, 21 Celsius-fokos vízhőmérsékletű kút biztosítja. Ez kiváló vízösszetétellel rendelkezik, így ásványvízzé is nyilvánították. A víz elnevezése „Keve gyöngye ásványvíz”, vendégeink a létesítmény minden csaptelepéből ásványvízhez juthatnak.

A létesítmény termál- és gyógyvíz ellátásáról az 1973-ban fúrt, 1038 méter talpmélységű mélyfúrású kút gondoskodik. A termálkútból 400 liter/perc vízhozammal kinyert, 47 Celsius-fokos, 1230 mg/liter ásványianyag-tartalmú vizet hosszas kutatómunka eredményeként 2007-ben ásvány- és gyógyvízzé nyilvánították.

– Márciusban egy új termálkút fúrásába kezdtek. Miért volt erre szükség?
– Szolgáltatásaink lelke a gyógyvíz, a vizet biztosító kút pedig tavaly 50 éves lett. A legutóbbi műszeres felülvizsgálat alkalmával a szakemberek felhívták figyelmünket a kút véges élettartalmára. Ezért a fürdő hosszú távú üzemeltetési feltételeinek biztosítása érdekében 2020-ban belekezdtünk egy új kút tervezési és engedélyeztetési folyamatába.

termálkút fúrása Ráckevén

– Egyébként ilyenkor a szakemberek mennyire tudják biztosra ígérni, hogy valóban találnak termálvizet?
– A térségben található mélyfúrású kutak és azok részletes adatait tartalmazó vízföldtani naplók hasznos információkat szolgáltatnak az alattunk található rétegrendekről, vízadó rétegekről és azok összetételéről. A fürdő területe alatt húzódó Pannon réteg fontos vízadó bázis, így bizakodóak vagyunk a kútfúrás eredményességében és sikerességében, fontos kérdés lesz a kút vízhozama és a kinyert víz összetétele, hőmérséklete.

– Az új termálkút vize esetében kezdeményezni fogják a gyógyvíz minősítés megszerzését?
– Bízva a magasabb vízhőmérsékletben az új termálkút talpmélységét 1.250 méterre terveztettük és engedélyeztettük, a meglévő termálkúttól mintegy 150 méter távolságra. A geológus szakember meglátása szerint nagy esély van rá, hogy a vízösszetétel nagyon hasonló lesz a meglévőhöz, ez esetben nem szükséges újabb minősítési folyamat. A hatóság ilyen esetben automatikusan megadja a gyógyvíz minősítő határozatot az új kút vizére is.

termálkút fúrása Ráckevén

– Jelenleg hol tart a kút fúrása és mikorra várható a munkálatok befejezése?
– A mai napon 700 méter mélységben jár a fúrófej, biztonsági és talajmechanikai okok miatt ez egy olyan munkafolyamat, amelyet nem lehet megszakítani. Éjjel-nappal, több műszakban dolgoznak a szakemberek. Bízva a jó szerencsében, a tervek szerint április 30-án történhet meg a kút átadása, májusban remélhetőleg már tesztelhetjük hazánk legújabb termálvizét Ráckevén.

Ráckeve kútfúrás a Víz Világnapján

Fenti fotó: a Víz Világnapja alkalmából több mint 200 diákot látott vendégül a fürdő, akik megtekintették a kútfúrási munkálatokat is.