Az ország egy részén hirtelenjében beköszöntött havas idő és az ezzel járó közlekedési nehézségekről szóló híradások miatt bosszankodnak a hazai fürdők – olvasható a Turizmus Online-on. A Magyar Fürdőszövetség szerint volt olyan fürdő, ahol egy átlagos téli naphoz képest a havas időben 70 százalékkal visszaesett a forgalom. A nehezen járható utak hírére egyes gyógyfürdőkben sokan lemondták az előre lefixált gyógykezeléseket is.

A Fürdőszövetség szerint ugyanakkor ezeknek a lemondásoknak a jelentős része indokolatlan volt, ugyanis még a mostani havazásban leginkább érintett délnyugati megyékben is járható volt az utak nagy része. A buszok, vonatok – ha némi késéssel is – de jártak. Az ország Dunától keletre eső részén – azon belül is főleg az Alföldön – pedig kevés, vagy semennyi hó nem esett. A fürdőket tömörítő szakmai szervezet vezetője szerint ennek ellenére országosan tízmillió forintosra tehető a termálfürdők bevételkiesése.

A helyzet tehát hasonlít arra, mint amikor tavaly nyáron a Magyar TDM Szövetség nyilatkozatban kérte a meteorológiai információkat közlő médiumokat, hogy kevésbé hatásvadász módon tálalják a várható időjárást – különösen a rossz idő esetén. A turisztikai szolgáltatóknak ugyanis komoly bevételkiesésük van az előrejelzések hallatán inkább otthon maradó vendégek miatt.