• Megnyitásakor az ország harmadik legkiválóbb fürdőjeként emlegették a Gellért és a Széchenyi gyógyfürdők után.

  • Ma is szépen néz ki az Árpád Fürdő.

November 14-én ünnepelte a megnyitásának 90. évfordulóját a békéscsabai Árpád Gyógy- és Strandfürdő. Jól jártak azok, akik aznap reggel keresték fel a termálfürdőt, ugyanis az első 90 vendég egy szelet tortát kapott.

A jubileum alkalmából a fürdő történetéről szóló cikket közölt a Csabai házak blog. Ebben nemcsak a 1927-es nyitást, hanem annak az előzményét is felidézték. Már az 1800-as évek végén is volt egy népszerű fürdője a településnek – Francsek István artézi gőz- és kádfürdője – azonban azt 1917-ben bezárták.

1922-ben új strandfürdőt építettek, ami csak egy medencéből állt, de az legalább jó nagy – 60 méter hosszú, 25 méter széles – volt. Nagyon népszerű volt a helyiek körében a strand, de arra is lett volna igény, hogy a nyári szezonon kívül is legyen fürdési lehetőség Békéscsabán.

Hosszas huzavona után végül döntés született egy fedett fürdő építéséről. Meglehetősen eseménydús volt az építkezés időszaka is, például a meleg víz biztosítása miatt fúratott kútnál a megbízott vállalkozó nem járt el kellő gondossággal, ezért a tervezett 800 méteres mélység helyett már 360 méternél elakadtak. (Jelenleg a fürdő vízellátását egy 1959-ben és egy 1978-ban fúrt termálkút biztosítja).

A törökfürdőket idéző fedett létesítmény Hegedűs Ármin és Böhm Henrik tervei alapján készült és végül 1927 őszén adták át.

Nagy sikert aratott az új fürdő, sok dicséretet kapott, kritika csak az áraikat érte, ugyanis akkori viszonylatban drágának számított. Viszont a kínálata is messze meghaladta azt, ami akkortájt megszokott volt.

A gőzfürdő három medencéből állt, ebből a legnagyobban akár 60 ember is kényelmesen elfért. Ezen felül hideg- és meleg büfé, borbély, masszőr is a vendégek rendelkezésére állt. Sőt, iszapfürdőt is kialakítottak, valamint forró légkamrát, gőzkamrát, kádfürdőket is igénybe vehetett a vendégsereg.

Az egyik budapesti napilapban arról írtak, hogy a békéscsabai létesítmény még a fővárosi fürdők színvonalával is felveszi a versenyt és az ország harmadik legkiválóbb fürdőjének nevezték a Gellért és a Széchenyi gyógyfürdők után.

A Csabai házak blog teljes posztját ide kattintva olvashatja el.

Ilyen manapság a fürdő: