• Az 1600-as években a legszebb budai fürdőként emlegették.

  • Itt található a régió legnagyobb törökfürdő medencéje.

  • Nem klórozzák a vizét.

A Veli bej Fürdője Budapest egyik leghangulatosabb termálfürdője, ami 400 évvel ezelőtt épült. Sokáig a Császár Fürdő része volt, négy évvel ezelőtt pedig teljesen felújították.

Nyolc érdekesség a fürdőről:

1. Bár a fürdő Veli bej (régiesen bég) nevét viseli, valójában Szokollu Musztafa pasa építtette 1574-ben. Edward Brown, a XVII. század híres angol orvosa egy utazása során (1673-ban) Budára is eljutott és feljegyzésében erről a fürdőről is megemlékezett: „Budán elsőrangú jeles fürdőket találni, én nyolcat számoltam meg, és néhányban meg is fürödtem. Valamennyi között a legszebb a Veli bej Fürdője, amelynek csinosítására Szolimán rendkívül sokat költött.”

Veli Bej Fürdő2. A Veli bej – a Császár Fürdő részeként – 1806-ban Marczibányi István tulajdonába került, aki az épületet a budai irgalmas rendháznak adományozta azzal a feltétellel, hogy a fürdő tiszta jövedelmét vagyontalan betegek ingyenes ápolására fordítsák.

Veli Bej Fürdő3. Az épületegyüttes, amelynek a Veli bej is része volt 1837 és 1844 között Hild József tervei alapján nyerte el klasszicista formáját. Az 1800-as évek második felétől sokáig ez számított Budapest legnagyobb fürdőkomplexumának.

Császár Fürdő4. A 2000-es évek elejétől komoly rekonstrukciós munkák kezdődtek a Budai Irgalmasrendi Kórházhoz tartozó fürdőben, amelynek a költsége egymilliárd forintot tett ki. A felújítás során úgy modernizálták a fürdőt, hogy közben megőrizze a patinás jellegét is. Virág Csaba kétszeres Ybl-díjas építésznek az is kihívást jelentett a tervezés során, hogy a Hild-féle klasszicista épületből „kibontsák” a vele egybeépült török műemléket.

Veli Bej Fürdő5. Virág Csabával az Építészfórumon olvasható interjú szerint az eredeti terv az volt, hogy az Irgalmasrendi Kórháznak ezt a részét luxus színvonalú kórházzá alakítják és ennek lett volna része a törökfürdő. Végül azonban a tervek úgy módosultak, hogy csak a fürdőrészt rekonstruálják.

Veli Bej Fürdő6. A fürdő nagy medencéje Közép-Európa legnagyobb törökfürdő medencéjének számít.

Veli Bej Fürdő7. A termálvizet nem klórozzák, átfolyó módszerrel töltik a medencéket, amelyek vize naponta négyszer teljesen kicserélődik.

Veli Bej Fürdő8. A fürdőbe csak három órára érvényes jegyek válthatók, ennek oka a létesítmény szűkös kapacitása, egyszerre ugyanis csak 80-an tartózkodhatnak a Veli bejben.

Veli Bej Fürdő

A Veli bej belépőjegyeinek árait itt nézheti meg.

Képek forrása: Veli bej Fürdő Facebook oldala, kivétel a 3-as kép: Fortepan, és a 6-os kép: Építészfórum.