• Kinek a tulajdona volt régen a fürdő?

  • Milyen mélyen van a termálvíz?

  • A fürdőkúrán kívül még hogyan hat a gyógyvíz?

  • Érdekességek Harkányról.

1. Harkány egyik különlegessége, hogy a felszínhez egészen közel található a termálvízbázis. Ez akkor vált nyilvánvalóvá, amikor az 1800-as évek második felében a kor legismertebb bányamérnökét, Zsigmondy Vilmost felkérték két termálkút fúrására. 1866-ban mindössze 33 méter mélyről tört fel a 62 Celsius-fokos termálvíz, az 1887-es fúrás során pedig 54 méter mélyen találtak 70 Celsius-fokos vizet. Csak összehasonlításképpen: a szintén Zsigmondy által feltárt, a mai Széchenyi Gyógyfürdőt vízzel ellátó kút 1246 méter mély, és az 1868 novemberében elkezdett kutatófúrást csak 1878-ban koronázta siker.

Harkányi Gyógyfürdő2. A törökök kiűzése utáni időkben Harkány mai területének tulajdonosa a Batthyány család volt. A gyógyvízre akkor bukkantak, amikor az 1800-as évek elején szerettek volna az állatoknak nagyobb legelőterületet biztosítani, ehhez viszont szükségessé vált a település melletti mocsaras terület lecsapolása. Ekkor derült ki, hogy a mocsaras részt kénes vizű források táplálják.

Batthyány KázmérAz első, még kezdetleges fürdő megnyitása Batthyányi Antal nevéhez fűződik, majd fia, Kázmér (a képen) vette át a birtok és a fürdő fejlesztését. Folyamatosan bővítette a szálláskapacitást, valamint sikerült szélesebb körben is ismertté tennie a gyógyfürdőt.

Az 1848-49-es szabadságharc hozott ideiglenesen változást mindebben, akkor ugyanis elkobozták a területet a családtól, viszont 1860-ban az amnesztia révén visszakerült hozzájuk.

Zsigmondy Vilmost pedig már Batthyány Ödön hívta Harkányba, ugyanis addig a feltörő víz mennyisége jelentősen ingadozott. Batthyányék azonban az 1860-as évek végére a harkányi érdekeltségeik jelentős részét, – köztük a fürdőt is – értékesítették.

 

3. Harkányban a víz gyógyhatására építve már több mint 60 éve működik gyógyfürdőkórház. A létesítmény 1954-ben kezdte meg a működését, s ma már – több mint 200 szobájával – a legnagyobb hazai rehabilitációs gyógyintézmények közé tartozik.

Harkányi Kórház4. A déli fekvésének és a kedvező mikroklímájának köszönhetően Harkány és környéke az ország egyik legnaposabb vidékének számít. Az évi napsütéses órák száma 2200 körül alakul, ami bő 10 százalékkal magasabb az országos átlagnál.

ködös nap5. A harkányi gyógyvíz ivókúraként is hatékony. Belsőleg az emésztést javító, anyagcserét fokozó, a vérnyomást, illetve a vércukorszintet csökkentő hatásáról ismert. A kúrák során naponta három alkalommal kell elfogyasztani a vízből 2-2 decit, lehetőleg éhgyomorra.