• Ezek a gyógyfürdők nem tekinthetők egymás versenytársainak, mivel az ország két ellentétes végében találhatók.

  • Viszont közös jellemzőjük, hogy gyógyvizük kiemelkedően magas jódtartalmú.

Érdekes módon, bár a hazai termál- és gyógyvizek nagy része tartalmaz valamennyi jódot, az ivóvíz a legtöbb magyarországi településen nem biztosít elegendő mennyiséget ebből az ásványi anyagból. Emiatt különösen fontosak a jódos vizű gyógyfürdők, mivel a jód könnyen felszívódik a bőrön keresztül és belélegezve is.

Két gyógyfürdő vize kiemelkedik a hazai jódos gyógyvizek közül: a hajdúszoboszlói és a zalakarosi, amelyekben különösen magas a gyógyvíz jodidion-tartalma. Hajdúszoboszló gyógyvize literenként 5,5 mg jodidiont tartalmaz, míg Zalakaroson ez az érték 5,4 mg.

Érdekes, hogy az ország két ilyen távoli pontján találhatók ezek a „jódos listavezetők”. Hajdúszoboszló és Zalakaros közötti távolság légvonalban körülbelül 350 kilométer, közúton pedig legalább 400 kilométer. A két fürdő vize kinézetre is teljesen különböző. Míg Hajdúszoboszlón az alföldi gyógyvizekre jellemző barnás árnyalatú víz található, addig Zalakaroson a gyógyvíz sűrű, fehéres színű, nem is látni a medence alját.

Milyen jótékony hatásai lehetnek a jódnak? A magas jódtartalmú gyógyvizek közismertek gyulladáscsökkentő, keringésjavító és fertőtlenítő hatásukról. Emellett javítják a szellemi és fizikai teljesítőképességet is. A megfelelő jódellátottság elengedhetetlen a pajzsmirigy egészséges működéséhez, különösen Magyarországon, ahol az ivóvíz az ország 80 százalékában nem tartalmaz elegendő jódot.

Fontos azonban figyelembe venni, hogy pajzsmirigy-túlműködés esetén a túlzott jódbevitel veszélyes lehet. Akik ilyen problémával küzdenek, azok is tervezhetnek hajdúszoboszlói vagy zalakarosi üdülést, mivel mindkét település termálfürdőjében vannak olyan medencék is, amelyeket nem gyógyvízzel töltenek

A jódos termálvizek gyakran magas brómtartalommal is rendelkeznek, ami igaz a hajdúszoboszlói és zalakarosi gyógyvizekre is. Hajdúszoboszlón a víz bromidion-tartalma literenként 9,8 mg, míg Zalakaroson 6,5 mg. A bróm stresszoldó és idegnyugtató hatása miatt fontos, hiszen sok egészségügyi probléma hátterében a túlzott stressz és idegeskedés áll. Így ezek a gyógyvizek közvetetten is hozzájárulhatnak az egészség megőrzéséhez és visszanyeréséhez.

jódos gyógyvíz Hajdúszoboszló Zalakaros

Itt egy olyan fürdőkezelésről olvashat, ami hatékony, mégis ritkán írják fel az orvosok.