• Amikor a felvétel készült, már több mint 50 éve üzemelt a Palatinus.

  • A nagy strandmedence és a hullámmedence is feltűnik a videón.

Lejjebb görgetve egy ritkaságnak számító színes videót nézhet meg, ami 1971-ben készült a budapesti Palatinus Strandfürdőben. Annyit lehet pusztán tudni a felvételről, hogy egy amerikai turista készítette Super 8-as kamerával.

A strandfürdő a megnyitásától kezdve rendkívül népszerűnek számított. 1919-ben adták át, azonban meglehetősen kezdetleges kialakítású volt, még az akkori viszonyok között is, ezért egy időre bezárták, majd némileg modernizált formában 1921-ben újra megnyitották.

A nagy vendégforgalom szükségessé tette a strand bővítését, amire 1937-ben került sor. Ekkor épült a 30-as években még igazi kuriózumnak számító hullámmedence (ami a videón is feltűnik), de új bejárati és öltözőépületet is kialakítottak. Az 50-es évek végén a Palatinus zöldfelületét újították fel, a 60-as években pedig a medencék burkolatát is korszerűsítették.

2017-ben fejeződött be egy jelentős felújítási program a Palatinusban. Ennek a legfontosabb eleme a fedett fürdőrész átadása volt, ahol gyógyvizes medencék, gyermekmedence, merülőmedencék, háromféle (gőz, geotermikus, finn) szauna várja a vendégeket. Jelenleg a Palatinus számít Budapest legnagyobb területű, egész évben nyitva tartó fürdőjének.

Az 1971-es felvételt itt nézheti meg: