• A Hévízi-tó vízhozamát féltették az alsópáhoki és a kehidakustányi termálfürdők miatt.

  • Azóta kiderült, hogy ezek nem okoztak gondot, de az előzmények fényében érthető volt a hévízi para.

  • 2001-es híradófelvételek Hévízről és a Kehida Termál megnyitásáról.

A Nemzeti Audiovizuális Archívumban mindig rá lehet bukkanni valamilyen érdekességre a hazai termálfürdőkkel kapcsolatban. Most egy 2001 nyarán készült híradós tudósítást találtunk. Abban az évben egy 20 éves moratórium után új termálkutak használatba vételére adott engedélyt az illetékes hatóság Hévíz közelében. Ahogy a tudósításból kiderült, ettől Hévízen nem voltak feldobva, ugyanis veszélyben érezték a Hévízi-tó biztonságos vízellátását.

A felvételen Vancsura Miklós, Hévízgyógyfürdő akkori főigazgatója (a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő mostani első embere) elmondta, hogy az időszak szerinte nem alkalmas újabb engedélyek kiadására, amelyeket egyébként Alsópáhok, Kehidakustány és Nemesbük kapott. A főigazgató mindenhez hozzátette, hogy nem az említett települések vízhasználatát szeretnék megakadályozni. Inkább attól tartottak, hogy esetleg további környékbeli települések is kedvet kaphatnak újabb termálkutak fúrásához.

Hévíz vízhozamAkkoriban egyébként a Hévízi-tóba másodpercenként 400 liter víz áramlott, a három említett településen pedig másodpercenként 3 liter víz használatára adtak engedélyt. Az idő pedig azóta igazolta, hogy nem került veszélybe Kehidakustány és Alsópáhok miatt a Tófürdő, a nemesbüki fejlesztés pedig meg sem valósult.

Hévízi TófürdőA riportban ugyan ezt nem fejtették ki részletesen, de érthető volt a hévízi para. A bakonyi, azon beleül is főleg a nyirádi bauxitbányászat miatt a 80-as évekre a gyógyvizű tó vízhozama a korábbi felére esett vissza. A bányászat 1990-es leállítása után évről-évre növekedett a tó vízhozama. Azonban ebben a növekvő trendben, éppen 2000-2001 táján történt némi stagnálás, illetve enyhe csökkenés, aminek az akkori csapadékszegény időszak állt a hátterében.

A hírműsoros archívumban egyébként találni felvételt az egyik akkori “mumus”, a Kehida Termál 2001 augusztusi megnyitásáról is.