Hamarosan itt a nyár, amikor a vizek rajongói végre hódolhatnak kedvenc mozgásformáiknak.

A változékony tavasz után nemsokára beköszönt a várva várt nyári szezon, amikor a végre kiszabadulva a négy fal közül, élvezhetjük a hazai természetes vizeinket is. A fürdőzés mellett így egy másik módja is adódik a vizes kikapcsolódásnak.

A vízi sportok bármelyikéről legyen szó, a kajakozás, szörfözés vagy akár a paddleboardozás mellett továbbra is az úszás a legnépszerűbb sport. Egyszerre segít kikapcsolódni és feltöltődni, átmozgatja az egész testünket, segít a formánk és testsúlyunk alakításában, és az egészségre gyakorolt hatása, terápiás, illetve a betegség megelőző képessége sem feledhető. Az egyik leghatékonyabb mozgásformaként segít a vérkeringésünk és szívünk egészségének megőrzésében is, és a legjobb benne, hogy kortól függetlenül a legtöbbeknek ajánlott, de a szívbetegeknek és a vérnyomásproblémákkal küzdőknek tanácsos az orvosukkal egyeztetni erről.

Gyakran előfordul, hogy a téli időszakban elhanyagoljuk a testmozgást, nem foglalkozunk annak jelentőségével, ilyenkor az állóképességünk csökken. Hogy a fizikai aktivitásunkat visszanyerjük, nem kell nehezen végezhető, megerőltető gyakorlatokat végeznünk, inkább válasszuk az úszást helyettük, hiszen ezzel az egész teste átmozgatjuk, de közben kíméljük az ízületeinket. Ha variáljuk különféle úszástípusokat, valóban minden izmunkat átmozgatjuk anélkül, hogy akár a térd- vagy a csípőízületeinket is megterhelnénk. Éppen ezért is nagyon ajánlott az úszás például a hátfájással küzdőknek, hiszen nem véletlenül az egyik legjobb rehabilitációs mozgásforma.

Arról nem is beszélve, hogy nem kell vagyonokat áldoznunk a hobbinkra, illetve az egészségünk megőrzésére, hiszen mindössze néhány kiegészítőre van szükségünk a fürdőruha mellett: úszósapkára és ha szeretnénk alámerülni is, akkor egy úszószemüvegre. A nyár elérkeztével, ha a családdal mozdulnánk ki, a kisebbeknek sem lesz szüksége extra kellékekre, és a karúszó vagy úszógumi beszerzése nem terheli majd meg a pénztárcánkat.

úszás víz medence