• Milyen betegségcsoportok kezelése esetén lehet előnyös a kénes, a sós és a szénsavas gyógyvizek használata?

  • Mire jók az egy-két napos fürdőkúrák?

  • Ezekről beszélt az egyik elismert főorvos.

 

Az mno.hu-n jelent meg egy rövid interjú Bender Tamással, a Magyar Balneológiai Egyesület alelnökével. (S aki nem mellesleg a fővárosi Veli bej Fürdőt működtető Irgalmasrendi Kórház fizioterápiás osztályának főorvosa is). Ebben a szakember beszélt arról, hogy az egyes gyógyvizeknek mennyiben különbözik a hatása. Bender Tamás elmondása szerint a bőrbetegségekre általában a kénes vizek a leginkább megfelelőek. A nőgyógyászati problémák esetén a magas sótartalmú gyógyvizeket érdemes keresni. A szív-és érrendszeri rehabilitáció során pedig a szénsavas vizeknek lehet kedvező hatása.

A főorvos beszélt arról is, hogy aki valamilyen betegségét kezelné gyógyvízzel, az egy-két napos fürdőzéstől ne várjon csodát. A balneoterápiás kezelések eredményes alkalmazásához ugyanis fürdőkúrára van szükség. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 20-40 perces gyógyfürdőzést egymás után legalább 15 alkalommal ismételik, megszakítás nélkül.

Vannak azonban olyan esetek is, amikor nem javasolt a fürdőkúra. Bender ezek között említi a tele hassal történő fürdőzést, a nyílt vagy gyógyulófélben lévő, de még gyulladt, érzékeny sebbel való fürdést. Továbbá lázas betegeknek és a terhesség utolsó időszakában sem javasolt a gyógyfürdők használata. (Egyik korábbi cikkünkben az ellenjavallatokat részletesebben is összegyűjtöttük).