• Megnyílt a harkányi kórház új, négycsillagos szállodai részlege.

  • Pikkelysömörös, mozgásszervi és nőgyógyászati betegeket várnak.

  • Méghozzá jó sokat, mert 90 százalékos kihasználtságot kellene tartani.

Keddi hír, de hátha még nem hallották: megnyitották a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház legújabb részlegét. Hosszú idő óta ez az egyik legjelentősebb fejlesztés a Pécs közelében fekvő üdülőhelyen. A négycsillagos hotelszolgáltatást nyújtó új épület öt emeletes és összesen 45 szobát foglal magában. Azonban nem csak szállodai részből áll: orvosi rendelőket, kezelőhelyiségeket, konyhát, büfét, kávézót is kialakítottak az épületen belül.

Az 1,5 milliárdos, nagyrészt uniós forrásból megvalósított négycsillagos gyógyszállodában nem csak pikkelysömörös, hanem mozgásszervi, nőgyógyászati betegségekben szenvedő betegeket is kezelnek, továbbá biztosított a kísérők elhelyezése is. Úgy számolnak, hogy a létesítmény 30 ezerrel növelheti Harkány város évi 150-160 ezres vendégéjszaka-számát, azaz jelentősen fellendítheti a turizmust.

Harkányi Psoriasis Centrum

Az új kórházi szárny látványterve

Mutatnánk új képeket is a már elkészült gyógyszállóról, de egyelőre a létesítmény honlapján sem találni frissebbet. Magáról az átadóról itt, a harkanyihirek.hu-n találni néhány fotót, de ezeken csak az épület belseje, illetve zavarba ejtően sok politikus látható.

Még kora tavasszal tartottak egy tájékoztatót az új szárny, akkor még javában zajló építéséről, amiről szintén a fenti weboldalon számoltak be. Az ott elhangzottak szerint azért volt/van némi félelem abban a tekintetben, hogy mennyire sikerül megtölteni betegekkel a kórházhotelt. A telítettséggel ugyanis korábban kissé optimistán számoltak. Konkrétan folyamatosan minimum 90 százalékos kihasználtságot kellene összehozniuk, ami nem egyszerű feladat. (Csak viszonyításképpen: a Danubius Hotels szállodai kapacitásának foglaltsága tavaly 62 százalékos volt). Ahogy tavasszal írtuk:

A forgalommal eredetileg úgy számoltak, hogy egyszerre 60 magyar és 20 külföldi beteg tartózkodik a kórházi szárnyban, 14 napos turnusokban. Ezért – miután kizárólag fizetős konstrukcióban gondolkodtak – a magyarok 18 300 forintos napidíjat fizetnének, a külföldiek pedig “valamivel többet”. A tájékoztatón viszont elhangzott, hogy ez biztosan nem reális cél.