• Talán nem gondolnánk, de az egyik budapesti fürdő egy görög kereskedő családnevét viseli.

  • Az egyik nyíregyházi termálfürdő pedig egy honvédszázados feleségéről kapta a nevét.

  • Mindkettő helyén eredetileg egy malom állt.

A cikk az Arcanum segítségével készült.
1989-ben adták át, majd 2016-ban fedett részleggel bővítették a fővárosi Paskál Gyógy- és Strandfürdőt. Olykor ezt „Paszkálnak” is hívják, de láttuk már leírva „Pascal fürdőként” is emlegetni. Azonban valójában az égvilágon semmi köze nincs a fürdő nevének Blaise Pascal francia matematikushoz.

Akkor mi az a Paskál? Amikor az 1960-as években termálvizet találtak a mai fürdő területén, akkor még ott voltak az egykori Paskál malom romjai is. Ez hajdanában vízimalom volt, s bár csak az 1900-as évek elejéig működött, azonban a környéken élők az egykori malom területét évtizedekkel később is Paskálként emlegették.

Ki volt Paskál? A malmot 1700-as években építette egy bizonyos Georgius Paschgall nevű, Magyarországra áttelepült görög kereskedő. Igyekezett asszimilálódni, így a korabeli sajtónak már Paschgall Györgyként nyilatkozott. A népnyelvben pedig a Paschgall malomból előbb Pasgál malom, majd Paskál malom lett…

Paskál Fürdő

Nyíregyháza központjában található a Júlia Fürdő (sajnos idén már nem nyit ki). Itt 1968-ban találtak termálvizet és erre alapozva 1972-ben nyitották meg a Júlia Fürdőt. A Júlia név itt szintén egy régi malomra utal.

A malmot 1897-ben adták át, s egy bizonyos Hlatky-Schlichter Gyula honvédszázados volt a tulajdonosa, aki Nyíregyházán telepedett le. Sok helyen azt lehet olvasni, – korábban mi is ezt írtuk – hogy a lányáról nevezte el a malmot. Azonban az Arcanum adatbázisában talált korabeli cikkek szerint nem egészen ez volt a helyzet.

Hlatky-Schlichter Gyulának valóban volt egy Júlia nevű lánya. Azonban a Nyírvidék lapban 1926-ban megjelent hír szerint Júlia sajnálatosan fiatalon, 27 évesen elhunyt. Magyarán a malom átadásakor még nem élt. Sokkal valószínűbb, hogy a névadó Hlatky-Schlichter felesége, Csengery Júlia volt.

Júlia Termálfürdő, belépő

A gőzmalom a második világháború idején megsemmisült és ennek a telkén épült fel később a termálfürdő is. Apró érdekesség, hogy ezen a területen egy ideig strandfürdő is üzemelt, amit 1906-ban nyitottak meg a malom udvarán.