Nehéz éven vagyunk túl, és lassan a tél is végleg búcsút int nekünk. Az emberek ilyenkor már a tavaszra és a nyárra gondolnak, a megújulásra, és arra, hogy maximálisan szeretnék kipihenni és maguk mögött hagyni a gondokat. Remélhetőleg idén nyáron már sokkal nagyobb biztonságban újra birtokba vehetjük a nyaralóhelyeket, wellness intézményeket, hétvégi házakat.

A megújulás jegyében az ember szeret a külsejére is időt és energiát fordítani, hogy ha végre eljön a nyári relaxáció és feltöltődés ideje, akkor azt maximális elégedettséggel tehessük. Egy kicsit még dolgozunk a testünkön, ledobunk pár kilót, feszesítünk, izmosodunk, és ez az időszak persze arra is kiváló, hogy a mosolyunkat rendbe tegyük.

A lelkünk rendbe tételéhez elengedhetetlen az önbizalom

Sokan és sokféleképpen leírták már, hogy ha a lelkünk rendben van, akkor az kifelé is megmutatkozik. Ahhoz azonban, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, kell az önbizalom, az egészséges önértékelés, és ez bizony visszafelé is működik, vagyis sokszor függ a testi adottságoktól. Azon túl, hogy elfogadjunk az alkatunkat, és kihozzuk a maximumot az adottságainkból, a szép és egészséges mosoly nem attól függ, hogy, mit gondolunk belül.

Viszont a ragyogó, vakítóan fehér fogak akár meg is duplázhatják az önbizalmunkat, hiszen bátran merünk bárkire rámosolyogni, és cserébe valószínűleg szintén kedves gesztust kapunk majd. Jó pár élethelyzetben segítségünkre lehet a szép mosoly, amit elérni manapság már egyáltalán nem csak a hollywoodi sztárok kiváltsága, sőt!

Milyen tényezők befolyásolják fogaink fehérségét?

Eltérő tényezők együttes hatása eredményezi fogaink színét: a genetikai adottságok, az életmódunk és a szájhigiéniánk is.
Az olyan italok, mint a kávé, a tea, a vörösbor, vagy a kóla gyakori fogyasztása bizony könnyen elszíneződéseket okozhat az amúgy szép alapszínű fogakon. A mesterséges ételszínezékek is hasonló hatással bírnak.

Senki nem lepődik meg, ha megemlítjük a dohányzást, mint a fogak színének és egészségének fontos ellenlábasát.

A genetikai alapokat ezeken kívül befolyásolhatják egyes gyógyszerek is, bár manapság már olyan hatóanyagok vannak, melyek nem sárgítják belülről a fogakat, mint régen a tetracyclin.

Az életmódhoz hozzátartozik a megfelelő fog- és ínyápolás. A lepedékből képződő fogkő sokat ront az esztétikai hatáson, és persze egészségügyi kockázatai is vannak, ezért javasolt évente 1-2 alkalommal konzultálni róla és leszedetni a fogorvossal.

mosoly fogak

Pompás mosoly még idén nyárra

Nem érdemes otthoni praktikákkal próbálkozni, mert egyrészt a hatásuk igencsak megkérdőjelezhető, másrészt akár komoly károkat is tehetnek a fogakat felépítő szövetekben, például a külső zománcrétegben.
A fogorvos által végzett professzionális fogfehérítési eljárások a legkorszerűbbek, kíméletesek és az eredmény tartós is lesz. Ha rendben vannak a fogaink, eltüntették a fogkövet, a fogfehérítés manapság már egy óra leforgása alatt megtörténik, a mosolyunk pedig valóban csodás lesz.

A fogak akár hat vagy nyolc árnyalattal is fehérebbek lehetnek az eljárás végére, és megfelelő odafigyeléssel az eredmény évekig tarthat.

A fogak nem sérülnek, ami az alkalmazott készítmények biztonságos mivoltának tudható be, segítségükkel a felszínen túl, a mélyebb rétegekben is orvosolni lehet az elszíneződések kiváltó okait.

Hogyan zajlik a modern rendelői fogfehérítés?

A fehérítés csak egy előzetes ellenőrzés, konzultáció után következhet, az esetlegesen beteg fogakat kezelni kell, a fogkövet el kell távolítani, a rossz töméseket esetleg cserélni kell.

A szájhigiéniai kezelést követően lehetőség van otthoni fogfehérítést kérni a fogorvostól, vagy a legkorszerűbb és leggyorsabb Beyond technikát alkalmazni, amivel egy óra elteltével vakító mosollyal távozunk a rendelőből. Előbbinél a fogsorunkról lenyomat készül, ami alapján egyedi sínt gyártanak, ebbe pedig otthon alacsonyabb hatóanyagú fehérítő gélt teszünk. A síneket naponta pár órára fel kell tenni, az eljárás így hetek alatt fog fehérebb fogsort eredményezni. Inkább korábbi rendelői fehérítés hatásának felfrissítésére, elnyújtására szokták javasolni.

A rendelői fehérítések, mint amilyen a Beyond technika is, speciális, hidrogén-peroxidot tartalmazó gélt használnak. Először a fogakat izolálják az ajkaktól, ínytől, hogy azok véletlenül se sérüljenek a kémiai anyagtól. Ezután a géllel átecsetelt fogakat megvilágítják egy speciális LED lámpával, aminek hatására a peroxid elbomlik, a felszabaduló oxigén a fogba jut és kifehéríti azokat. A kezelés után nem javasoltak a buborékos, “szénsavas” italok, pláne a cukros üdítők és színes gyümölcslevek, de kerülni kell a kávét és a színes ételeket is egy kis ideig.

A professzionális fogfehérítés tehát könnyedén elérhető és megfizethető. Ráadásul még belefér a nyári pihenő előtti időbe, így ha végre eljön a megérdemelt nyaralás, magabiztosan mosolyoghatunk majd körbe.