• Az országban meglepően sok olyan termálvíz található, amely gyógyvíz minősítéssel rendelkezik, ám még sincs használatban.

  • Közülük néhány már évek óta parlagon hever, vagy éppen soha nem is hasznosították.

Magyarország gazdagon el van látva gyógyvízzé minősített termálvizekkel. Ezen felül olyan vizeink is vannak, amelyek nem termálvizek, de szintén gyógyhatásúak, ezeket általában ivókúrákhoz használják.

Ugyanakkor a hivatalos nyilvántartásban számos olyan gyógyvíz is szerepel, amelyek már évek, évtizedek óta nincsenek használatban, és van példa olyanokra is, amelyeket soha nem is hasznosítottak sem ivó-, sem fürdőkúra formájában. Bár ezek a vizek átestek a hivatalos eljárásokon, igazolták a gyógyhatásukat, és a minősítésük jelenleg is érvényes.

Például Budapesten a több mint 20 éve bezárt Rác fürdő gyógyvize is ide tartozik. A patinás fürdő híres volt a kénes vizéről, ami egy 2011-es engedély alapján ma is gyógyvíznek számít. Az azonban kérdéses, hogy a látogatók mikor élvezhetik ismét a hatásait. Bár az utóbbi években rendre felmerült a fürdő újranyitásának terve, de az egyelőre nem látszik, hogy mikor jöhet a tényleges nyitás.

2022 elején a Keceli Strandfürdő 1-es számú termálkútja is gyógyvíz minősítést kapott, annak ellenére, hogy a strand már évek óta nem működik. Akkoriban erről megkérdeztük az önkormányzatot, de nem válaszoltak a megkeresésünkre.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Máriapócs már 2006 óta rendelkezik gyógyvízzel. A helyi termálkútból feltörő 52 Celsius-fokos vízre alapozva kidolgozták a „Máriapócs Fürdőváros” koncepciót, és elkészültek a tervek a fürdő és kapcsolódó létesítmények megépítésére is, de a megvalósítás még várat magára.

A Heves vármegyei Mátraderecskén jelenleg is működik egy szén-dioxid gyógygázfürdő, azaz mofetta (nemrég írtunk róluk). Ám korábban a községben egy termálstrand is üzemelt, amelyet 2015-ben már nem tudták újranyitni a termálkút csővezetékeinek elöregedése miatt. Ettől függetlenül a fürdő termálvizének gyógyvíz minősítése jelenleg is érvényes.

Mátraderecske termálfürdő

A Baja közelében található Nagybaracskán már jó néhány éve zárva van a termálfürdő, pedig két gyógyvizes termálkútjuk is van, sajnos kihasználatlanul. A Hévízzel szomszédos Nemesbük már régóta rendelkezik gyógyvízzel, azonban ezek hasznosítása még várat magára. Rácalmáson 2006-ban fúrtak termálkutat, és 2014-ben megkapták a gyógyvíz minősítést, de fürdő még náluk sem épült.

Tavaly év elején végleg bezárták a Paksi Gyógyfürdőt a gazdaságilag fenntarthatatlan működés miatt. Kár a fürdőért, ugyanis gyógyvízzel rendelkeztek, s egyelőre ez a minősítés még érvényes.

gyógymedence a Paksi Gyógyfürdőben

Persze van arra is példa, hogy egy gyógyvizet hosszú szünet után hasznosítani fognak, így lesz ez hamarosan a Siófokhoz közeli Nagyberény gyógyvizével. Erről itt olvashat.