• A szénsavas kádfürdőt már régóta alkalmazzák a kardiológiai rehabilitációban, emellett ajánlott kezdődő érszűkület, keringési zavarok, sportsérülések és csonttörések utókezelése esetén is.

  • Nem véletlen tehát, hogy az orvosok gyakran javasolják ezt a fürdőgyógyászati kezelést.

A természetes szénsavtartalmú forrásvizek jótékony hatásai – fürdőkúraként – már régóta ismertek, de ezek a fürdők mesterségesen is könnyen előállíthatók. Egy speciális, vízzel teli kádba szén-dioxidot juttatnak, gyakorlatilag szódavizet készítve. A páciens ebben a „szódában” ül, amely – az orvosi utasításnak megfelelően – derékig vagy nyakig érheti. A kádat lefedik, hogy a szén-dioxid ne távozzon túl gyorsan a vízből.

Ez a kezelés a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által támogatott fürdőkezelések között is szerepel, és számos gyógyfürdőben elérhető. Szakorvosi ajánlás esetén a betegeknek csak önrészt kell fizetniük.

Milyen esetekben ajánlják a szénsavas fürdőt? Leginkább szív- és érrendszeri problémákra, mivel a vízben lévő apró buborékok serkentik a bőr vérkeringését, ami tágítja a perifériás ereket. Ezáltal javul a szív oxigénellátása, mélyül a légzés, csökken a pulzus és a vérnyomás, így enyhül a szív terhelése. A testhőmérséklet a kezelés során enyhén, 0,5-1 Celsius-fokkal csökken, amit az anyagcsere lassulásával és az oxigénfelhasználás csökkenésével magyaráznak.

A szénsavas fürdőzés nagyon kellemes, ezáltal nyugtató hatású. Stresszoldó tulajdonságainak köszönhetően pozitívan hat a vegetatív idegrendszerre is.

medence termálvíz

A szénsavas fürdőzés hatékony lehet szívsebészeti műtétek utáni időszakban, de magas vérnyomás, érrendszeri betegségek, kezdődő érszűkület és agyi keringési zavarok esetén is javasolt. Emellett csontritkulás, csonttörések és sportsérülések utáni felépülést is gyorsíthatja, illetve cukorbetegeknél elősegíti a sebgyógyulást.

A szénsavas kádfürdőt nem ajánlják súlyos szívritmuszavarok, visszérgyulladás, kezeletlen magas vérnyomás (200/100 felett), pajzsmirigy-túlműködés, rosszindulatú daganatok és várandósság esetén.

Az optimális vízhőmérséklet a kezeléshez 33 Celsius-fok körüli, de néhány fokos eltérés elfogadható. Akinek ez a hőfok hidegnek tűnik, az ne ijedjen meg, mert szén-dioxid buborékok értágító hatása miatt a víz hőmérséklete jóval melegebbnek érződik, mint amilyen valójában. A kezelések időtartamát szakorvos határozza meg, de általában 15 percesek ezek a kádfürdők.

szénsavas kádfürdő kezelés Tiszakécskén

Itt arról olvashat, hogy miért csak 50 év után igazolták a csisztai víz gyógyhatását.