• Számos gyógyfürdőben komoly orvosi vizsgálatokkal is tesztelik a gyógyvizek hatékonyságát.

  • Egy példán keresztül mutatjuk be, hogy ez miként zajlik.

Ugyan sokan a termálvizet és a gyógyvizet egymás szinonimájának hiszik, valójában azért jelentős különbség van közöttük. A termálvíz pusztán 30 Celsius-foknál melegebb vizet jelent, a gyógyvíznek viszont igazolt gyógyhatása van valamilyen betegség, vagy betegségek esetén, s nem is kell feltétlenül melegebbnek lennie, mint 30 Celsius-fok. Például a hajdúszoboszlói gyógyvíz hatásáról itt olvashat.

A vizek gyógyhatását tehát egy orvosi vizsgálattal kell igazolni. A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő esetében a víz gyógyhatásának „kötelező” igazolásán felül is több gyógyvizes kutatást végeztek már az elmúlt években. Ezekből pedig jól látszódik, hogy miként zajlik egy ilyen vizsgálat. Példaként bemutatunk egyet.

Az egyik vizsgálatban azt nézték meg, hogy a gyógyvíz segíthet-e megelőzni az érelmeszesedést? Ehhez 42 olyan beteget kerestek, akiknek van meglévő mozgásszervi betegsége. Ilyen betegségeknél ugyanis magasabb lehet a vérben az úgynevezett C-reaktív protein (CRP) szintje, ami egyrészt a szervezetben zajló gyulladást jelez, másrészt ennek a (magas) értéke jól mutatja az érelmeszesedés kialakulásának a kockázatát is.

A betegektől vért vettek, majd két csoportra osztották őket. Az egyik csoport három hétig, heti öt nap 30 perces fürdőt vett 38 Celsius-fokos hajdúszoboszlói gyógyvízben. A másik csoport is úgy tudta, hogy hajdúszoboszlói gyógyvízben üldögél, viszont őket valójában melegített csapvízzel kezelték.

Ügyeltek arra is, hogy az utóbbi csoport meg ne neszeljen valamit. Ezért úgy színezték a csapvizet, hogy gyógyvíznek tűnjön. A kezeléseket pedig paravánnal elválasztott kádfürdőben végezték, vegyesen az „igazi” gyógyvizes kezelésekkel, így a szoboszlói víz jellegzetes illatát a placebót kapó betegek is érezhették.

Arra is figyeltek, hogy a három hetes kúra alatt másfajta kezelést ne kapjanak a betegek, a gyógyszerezésükön se módosítsanak. Három hét elmúltával – majd három hónappal később is – újra vért vettek tőlük és az említett CRP érték mellett a koleszterin és vérzsír szintjüket is vizsgálták. Az eredmény pedig igazolta, hogy a gyógyvíz hatékonyabb, mint a meleg csapvíz.

gyógymedence a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben

A gyógyvízzel kezelt betegek CRP értéke ugyanis még három hónappal később is szignifikánsan alacsonyabb értéket mutatott, mint a csapvizes betegeké. Sőt, az utóbbiak koleszterinszintje emelkedett, a gyógyvízzel kezelteknél viszont három hónappal később is csökkenő tendenciát mutatott.

A vizsgálat konklúziója pedig az volt, hogy a hajdúszoboszlói gyógyvíz kimutathatóan és jelentősen csökkenti a CRP-értéket és a vérzsír-szintet, így a fürdőkezelés hozzájárulhat az érelmeszesedés kialakulásának a megelőzéséhez.

Itt arról a mátrai községről olvashat, ami a keringési betegek Mekkájának számít.